Szeverodonecket beborította a háború köde

külföld
2022 június 07., 11:40
comments 5
Ukrán katona igazgatja a sisakját a donbászi fronton.
photo_camera Ukrán katona igazgatja a sisakját a donbászi fronton. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Szeverodoneck a háború vastag ködébe burkolózott. Carl von Clausewitz leleményét manapság már átvitt értelemben szokás érteni, a porosz tábornok még a fekete lőpor korában alkotta, amikor a csata eseményeit a szó szoros értelmében vett sűrű, fekete felhő takarta el még a nem is annyira távoli szemlélő elől is. Szeverodoneckben most némileg újra szó szerinti jelentésében is érthetjük, a várost folyamatosan bombázza az orosz tüzérség és a légierő az ukrán erők mozgásának korlátozására, így azt ténylegesen is sűrű füst és porfelhő takarja. De az eseményeket nem csupán ezért nehéz követni. A városban negyedről negyedre, házról házra folynak a harcok, így nem egyszerű feltérképezni, pontosan mi is az állás. Hogy mást ne mondjunk, az Institute for the Study of War (ISW) elemzői hétfőre virradóra az ukrán beszámolók alapján még a város javának visszavételét vezették fel térképükre, hogy aztán keddre virradóra teljesen revizionálják állításukat. Az alábbi gifen ez látható, június 5-én még kékkel jelölték az ukránok által állítólag felszabadított területeket, ám június 6-án visszasatírozták rózsaszínre.

link Forrás

A brit katonai felderítés még keddi jelentésében is kitartott amelett, hogy az ukrán erők a hétvégén visszafoglalták a város egyes részeit, bár az oroszok a város keleti felét még biztosan megszállva tartják. Értékelésük szerint az oroszok távlati célja a város északi és déli irányból történő átkarolása, a védők körülzárása lehet. Az orosz és ukrán jelentésekből egyaránt dolgozó ualivemap szerint is az ukránok uralják a város javát. Ugyanezt jelöli egy másik, élőben frissített térkép, a deepstatemaps is. Egy valami biztos, a városban komoly harcok dúlnak, és abban megegyeznek a beszámolók, hogy az Azot műtrágyagyár hatalmas üzemét még tartják a védők.

link Forrás

A tisztánlátást az is nehezíti, hogy nem teljesen világos, mi az ukrán erők célja. Szeverodoneck stratégiailag nem kiemelten fontos terület, és május utolsó hetében már úgy tűnt, hogy az ukrán hadvezetés bölcs belátással inkább veszni hagyja. Akkor szervezett visszavonulásról szóltak a hírek, amire katonáik védelmén túl is voltak érvek, például az, hogy a közeli, Szeverodoneckkel szinte összenőtt Liszicsanszk jobban védhető, már csak azért is, mert a két várost természetes védvonalat képezve a Donyec folyó választja el. Illetve Liszicsanszk egy dombon áll, a magaslat pedig stratégiailag jobb pozíciót jelent.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.