Partizánháborúba kezdhetnek az ukránok

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 június 02., 07:49
comments 1

A földrajzi adottságoknak nagy jelentőségük van a harcászatban. Az ukránok az elmúlt hetekben megfelelően éltek ezekkel a szeverodonecki csatában, ahol az oroszok részben azért se tudták átkarolni a várost védő ukrán alakulatokat, mert ehhez északról át kellett volna kelniük a Donec folyón. Kierőszakolt folyamátkelési kísérletük május közepén vérfürdőbe torkollt, az ukrán tüzérség szétlőtte pontonjukat, a folyó déli partjára átdobott zászlóaljharccsoportjukat (BTG) pedig az ukránok ezután könnyedén felmorzsolták. A front Szeverodonecktől legtávolibb szakaszán, a dél-ukrajnai Herszonban most az oroszok élnek a földrajz adta védekezési lehetőséggel.

link Forrás

Ezen az orosz erők által a szeverodonecki csata miatt elhanyagolt frontszakaszon az ukrán erők kisebb ellentámadást indítottak, az Inhulec folyón átkelve Davidiv Bridnél hídfőt létesítettek a megszállt részeken, azzal fenyegetve, hogy elvágják a Herszon északi és Dnyipro megye déli határában állomásozó orosz erők utánpótlási vonalát. Az oroszok ezért most lebombázták a hidat, és kicsit északabbra egy másikat is, hogy megakadályozzák az ukrán áttörést. Az Institute of the Study of War (ISW) elemzői szerint mindazonáltal az ukrán erők a folyó nyugati partjáról is folyamatosan tűz alatt tudják tartani a folyótól mindössze egy kilométernyire haladó utat.

Lépj be féláron a Körbe!

Egy hónap Cikkek tagság most 2 390 1 190 Ft.
Légy része a közösségünknek!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.