Partizánháborúba kezdhetnek az ukránok

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 június 02., 07:49
comments 1

A földrajzi adottságoknak nagy jelentőségük van a harcászatban. Az ukránok az elmúlt hetekben megfelelően éltek ezekkel a szeverodonecki csatában, ahol az oroszok részben azért se tudták átkarolni a várost védő ukrán alakulatokat, mert ehhez északról át kellett volna kelniük a Donec folyón. Kierőszakolt folyamátkelési kísérletük május közepén vérfürdőbe torkollt, az ukrán tüzérség szétlőtte pontonjukat, a folyó déli partjára átdobott zászlóaljharccsoportjukat (BTG) pedig az ukránok ezután könnyedén felmorzsolták. A front Szeverodonecktől legtávolibb szakaszán, a dél-ukrajnai Herszonban most az oroszok élnek a földrajz adta védekezési lehetőséggel.

Ezen az orosz erők által a szeverodonecki csata miatt elhanyagolt frontszakaszon az ukrán erők kisebb ellentámadást indítottak, az Inhulec folyón átkelve Davidiv Bridnél hídfőt létesítettek a megszállt részeken, azzal fenyegetve, hogy elvágják a Herszon északi és Dnyipro megye déli határában állomásozó orosz erők utánpótlási vonalát. Az oroszok ezért most lebombázták a hidat, és kicsit északabbra egy másikat is, hogy megakadályozzák az ukrán áttörést. Az Institute of the Study of War (ISW) elemzői szerint mindazonáltal az ukrán erők a folyó nyugati partjáról is folyamatosan tűz alatt tudják tartani a folyótól mindössze egy kilométernyire haladó utat.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt