Tizedelik az orosz századosokat

külföld
2022 május 31., 07:52
comments 14
Idős asszony égő garázsa előtt Liszicsanszkban. A Szeverodoneckhez közeli Liszicsanszkot napok óta hevesen bombázzák az oroszok. A frontvonalba került város stratégiai fontosságát a főút adja, amely összeköti Szeverodonecket Ukrajna távolabbi vidékeivel.
photo_camera Idős asszony égő garázsa előtt Liszicsanszkban. A Szeverodoneckhez közeli Liszicsanszkot napok óta hevesen bombázzák az oroszok. A frontvonalba került város stratégiai fontosságát a főút adja, amely összeköti Szeverodonecket Ukrajna távolabbi vidékeivel. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Az ukrajnai háború egyik sajátossága, hogy milyen nagy számban vesztett az orosz hadsereg már tábornokokat. A háború első hónapjában megerősített adatok szerint már legalább 12 orosz tábornok halt meg a fronton vagy a front közvetlen közelében. Képzelhetik, ha a főtisztek ilyen tempóban hullanak - az USA az elmúlt két évtized két nagy háborújában összesen egy tábornokot vesztett, azzal is merénylő végzett egy amerikai támaszponton -, akkor mekkorák lehetnek a veszteségeik alacsonyabb szinteken, a szakasz-, század- és zászlóaljparancsnokok körében.

A brit védelmi minisztérium hétfőn "pusztítóként" jellemezte a veszteségeket ebben a körben, aminek az oka, hogy az orosz hadseregben képzett altiszti kar híján a főtisztek elvárják század- és zászlóaljparancsnokaiktól, hogy ők maguk vezessék alakulataikat a csatába, ne pedig a front mögül irányítsák alacsonyabb rendfokozatú beosztottaikat. A delegálás hiányára még Oroszország 2008-as grúziai háborúja idején csodálkoztak rá az amerikai elemzők egy jellegzetes példán keresztül, amikor egy tankszázad parancsnoka maga szerelte fel a reaktív páncélzatot a tankjaira - ezt a feladatot az amerikai hadseregben őrmesterek végzik.

Az arcvonalban az alakulatok parancsnokaira is nagyobb veszélyek leselkednek, haláluk, sebesülésük pedig aránytalanul befolyásolja az egész alakulat harcértékét. Ennek most, amikor az oroszok általános emberhiányuk miatt kénytelenek szétvert alakulatokból új zászlóaljakat kialakítani, különösen nagy jelentősége van, mert azok harcértéke megfelelő képességű vezetők hiányában tovább csökken. Ez pedig már a műveleti képességeiket befolyásolja, de olyan mértékben, hogy az Institute for the Study of War (ISW) elemzői szerint komoly lehetőséget teremt a jól vezetett, taktikailag képzett ukrán alakulatoknak ellenlökésekre, ellentámadásokra.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.