Lassan, de haladnak az orosz csapatok Szeverodonyeck szíve felé

háború
2022 május 31., 07:13
comments 3
Füst száll fel Szeverodonyeck felett, ahol súlyos összecsapások zajlanak az orosz és ukrán erők között a háború 96. napján
photo_camera Füst száll fel Szeverodonyeck felett, ahol súlyos összecsapások zajlanak az orosz és ukrán erők között a háború 96. napján Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Lépésben haladnak az orosz csapatok a városközpont felé Szeverodonyeckben - közölte kedden Szergej Hajdaj, a Luhanszk megyei ukrán katonai adminisztráció vezetője.

Hajdaj az ukrán állami televíziónak azt nyilatkozta, hogy mintegy 15 ezer civil maradt a városban, miután a 120 ezer lakos nagy része elmenekült az orosz tüzérség brutális bombázása elől.

A kormányzó arról is beszélt, hogy a Szeverodonyecket védő ukrán csapatok legrosszabb esetben a Donyec folyón át visszavonulhatnak Liszicsanszk városába, és ezzel elkerülhetik a bekerítést. Hajdaj két napja még bizton állította, hogy uralmuk alatt van a város.

Az orosz erők kulcsfontosságú célpontokat támadnak Donbaszban, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a helyzet továbbra is „rendkívül nehéz”. Szeverodonyecket most már lassan két hete próbálják bekeríteni.

Oroszország a keleti régiókra összpontosítja erejét, és a teljes Donbasz - Luhanszk és Donyeck megyék - elfoglalását tűzte ki stratégiai célként.

Az ikervárosok, Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalásával Moszkva tényleges ellenőrzést biztosíthatna Luhanszk felett, és lehetővé tenné a Kreml számára, hogy a több mint három hónapja tartó háborúzás után legalább minimális katonai sikert fel tudjon mutatni.

A Moszkva által támogatott Luhanszki Népköztársaság vezetője, Leonyid Pasecsnik a TASS hírügynökségnek elmondta, hogy Szeverodonyeck egyharmada már ellenőrzésük alatt áll, de az előrehaladás nem olyan gyors, mint remélték.

Ellenben az ukrán erők Kijev közlése szerint visszavertek több támadást is délen, Herszon tartományban, ahol az oroszok Andrijivka, Lozove és Bilohorka, az Inhulec folyó déli partján fekvő falvakba szorultak vissza.

Volodimir Zelenszkij időközben felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy küldjenek több nagy hatótávolságú fegyvert Ukrajnának, de Joe Biden amerikai elnök egyelőre nem teljesítette kérését, és azt üzente: Washington nem fog Ukrajnának olyan rakétarendszereket küldeni, amelyek elérhetik Oroszország területét.

Az ukrán elnök hétfőn arról beszélt, hogy az oroszok ismét lőtték az északkeleti Harkiv városát, valamint a határ menti Szumi közigazgatási egység területét. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.