Egyre nagyobb a morgolódás orosz oldalon a nagy keleti offenzíva kudarca miatt

külföld
2022 május 17., 10:02
comments 13

Látszólag teljesen összeomlott az orosz hadsereg nagy keleti offenzívája. Az eredetileg Luhanszk és Doneck megyék egészének megszállására, a keleti arcvonalat tartó ukrán főerő széles bekerítésére indított akciót egy hónap után már csak Luhanszk megye megszállására, lényegében Sziverodoneck városának elfoglalására korlátozták, de az elmúlt napok fejleményei alapján egyelőre az is kétséges, hogy egyáltalán erre képes lesz-e az orosz hadsereg. Az Institute for the Study of War elemzői szerint emiatt már egyre hangosabban morgolódnak az oroszpárti háborús bloggerek.

Az Azov ezred Harkiv területén tevékenykedő különleges alakulata, a Kraken egyik katonája egy lerombolt hídnál a Harkivtól északra fekvő Ruszka Lozova falunál. Az ukrán erők már az orosz határt közelítik Harkivtól északra, ahonnan akár Belgorodot, a legfontosabb orosz utánpótlási központot is bombázni tudnák.
photo_camera Az Azov ezred Harkiv területén tevékenykedő különleges alakulata, a Kraken egyik katonája egy lerombolt hídnál a Harkivtól északra fekvő Ruszka Lozova falunál. Az ukrán erők már az orosz határt közelítik Harkivtól északra, ahonnan akár Belgorodot, a legfontosabb orosz utánpótlási központot is bombázni tudnák. Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

A legismertebb, a katonai becenevén Igor Sztrelkovként ismert FSZB-tiszt, Igor Girkin, az MH17-es lelövetésének egyik fő felelőse, a "Donyecki Népköztársaság" egykori, Putyinnal 2016-ban összebalhézott védelmi minisztere szerint például az orosz haderő tervei annyira nyilvánvalóak voltak, hogy az ukránok felkészülten várhattak minden támadást. Értékelése szerint az orosz csapatok így lényegében a végkimerülés szélén állnak, mert "az ellenség által rájuk kényszerített szabályok szerint" kénytelenek harcolni.

A szakadárok oldaláról korábban elhangzott kritikák szerint az orosz hadsereg a hadászat alapszabályait is figyelmen kívül hagyja. Azok alapján ugyanis beásott védelem ellen minimálisan is háromszoros erőfölényben lévő haderőnek van legfeljebb esélye sikerre, ehhez képest Donyeck városánál 1:1 arányban állnak szemben ukrán és orosz erők, utóbbiak így kísérlik meg áttörni a kiépített védelmet.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.