Tudta? Romániában már csökkent az infláció

gazdaság
2022 november 11., 10:12
comments 9

Októberben lassult Romániában az éves infláció, 15,3 százalékra mérséklődött a szeptemberi 15,9 százalékról - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet. Tavaly októberhez képest az élelmiszerek 20,5 százalékkal drágultak, a nem élelmiszerek 14,3 százalékkal kerülnek többe, míg a szolgáltatásokért 8,3 százalékkal kell többet fizetni. Szeptemberhez mérten az infláció 1,3 százalék volt.

Egy év alatt a liszt 34,5 százalékkal, a kenyér 27 százalékkal drágult, a zöldségek 25 százalékkal kerülnek többe, ezen belül a krumpli 40 százalékkal drágult, az étolaj 43,5 százalékkal.

photo_camera Fotó: FERENC ISZA/AFP

A Román Nemzeti Bank kedden emelte 50 bázisponttal, 6,75 százalékra az alapkamatot. A jegybank arra számít, hogy az infláció csak a jövő év első felében lesz ismét egy számjegyű. Az augusztus eleji becslése szerint 2022 végén 13,9 százalékos fogyasztói árindexre számít, míg a jövő év végére 7,5 százalékos inflációt prognosztizált.

Magyarországon 21,1 százalék az októberi infláció és ezen belül az élelmiszerek ára kerek 40 százalékkal emelkedett. Az alapkamat pedig 13,0 százalékos.

Németországban 10,4 százalékkal emelkedtek az árak októberben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.