A nagy élelmiszergyártók nem teljesítették a 1,5 fokos klímacélra tett ígéreteiket

klímakatasztrófa
2022 november 12., 10:23
comments 5

Környezetvédelmi szervezetek szerint a világ legnagyobb élelmiszergyártó vállalatai továbbra sem álltak elő megfelelő tervekkel ahhoz, hogy a gyakorlatukat a 1,5 fokos klímacélhoz igazítsák - írja a Guardian. Ezeknek a vállalatoknak a termékei szorosan köthetők a széleskörű erdőirtáshoz.

A nagy szójabab-, pálmaolaj- és kakaótermelők, illetve szarvasmarhatenyésztők a héten, a Cop27-en tették közzé a stratégiájukat: ebben azt ígérték, áruspecifikus, tudományosan alátámasztott, időhöz kötött célokat dolgoznak ki és tesznek majd közzé az erdőirtás megállítására vonatkozóan, és ezeket évente ellenőrizni fogják.

Marhák az Amazonas őserdő egy leégett része mellett Brazíliában.
photo_camera Marhák az Amazonas őserdő egy leégett része mellett Brazíliában. Fotó: JOAO LAET/AFP

A földhasználat megváltozása a globális felmelegedés második legnagyobb oka a fosszilis tüzelőanyagok égetése után, a biodiverzitás csökkenésének pedig az elsődleges oka, miközben kulcsfontosságú lenne megállítani az esőerdők pusztítását ahhoz, hogy érdemben kezelni lehessen az éghajlati és biodiverzitási válságot. A legfeljebb 1,5 fokos cél érdekében 2030-ig minden földhasználatot érintő változtatást le kellene állítani a klímakutatók szerint.

Környezetvédők értékelése szerint a pálmaolaj esetében van némi fejlődés, nagyrészt a szigorúbb szabályozásnak köszönhetően, de a szójával és marhákkal kapcsolatos ígéretek nem teljesültek. Szerintük ugyanis már 2020-ra ki kellett volna iktatni az erdőirtást az ellátási láncaikból, ahogy azt a nagyvállalatok korábban meg is ígérték, ám mégsem így történt.

„Nem engedhetünk meg több zöldre mosást vagy meggondolatlan magatartást ezektől a vállalatoktól, amelyek profitálnak az ökoszisztémák pusztításából, illetve olyan tervekkel lassítják elő az általuk előidézett pusztítás megállítását és visszafordítását, ami alatt tovább sül a bolygó” - közölte a brazil Greenpeace.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.