A nagy élelmiszergyártók nem teljesítették a 1,5 fokos klímacélra tett ígéreteiket

klímakatasztrófa
2022 november 12., 10:23
comments 5

Környezetvédelmi szervezetek szerint a világ legnagyobb élelmiszergyártó vállalatai továbbra sem álltak elő megfelelő tervekkel ahhoz, hogy a gyakorlatukat a 1,5 fokos klímacélhoz igazítsák - írja a Guardian. Ezeknek a vállalatoknak a termékei szorosan köthetők a széleskörű erdőirtáshoz.

A nagy szójabab-, pálmaolaj- és kakaótermelők, illetve szarvasmarhatenyésztők a héten, a Cop27-en tették közzé a stratégiájukat: ebben azt ígérték, áruspecifikus, tudományosan alátámasztott, időhöz kötött célokat dolgoznak ki és tesznek majd közzé az erdőirtás megállítására vonatkozóan, és ezeket évente ellenőrizni fogják.

photo_camera Marhák az Amazonas őserdő egy leégett része mellett Brazíliában. Fotó: JOAO LAET/AFP

A földhasználat megváltozása a globális felmelegedés második legnagyobb oka a fosszilis tüzelőanyagok égetése után, a biodiverzitás csökkenésének pedig az elsődleges oka, miközben kulcsfontosságú lenne megállítani az esőerdők pusztítását ahhoz, hogy érdemben kezelni lehessen az éghajlati és biodiverzitási válságot. A legfeljebb 1,5 fokos cél érdekében 2030-ig minden földhasználatot érintő változtatást le kellene állítani a klímakutatók szerint.

Környezetvédők értékelése szerint a pálmaolaj esetében van némi fejlődés, nagyrészt a szigorúbb szabályozásnak köszönhetően, de a szójával és marhákkal kapcsolatos ígéretek nem teljesültek. Szerintük ugyanis már 2020-ra ki kellett volna iktatni az erdőirtást az ellátási láncaikból, ahogy azt a nagyvállalatok korábban meg is ígérték, ám mégsem így történt.

„Nem engedhetünk meg több zöldre mosást vagy meggondolatlan magatartást ezektől a vállalatoktól, amelyek profitálnak az ökoszisztémák pusztításából, illetve olyan tervekkel lassítják elő az általuk előidézett pusztítás megállítását és visszafordítását, ami alatt tovább sül a bolygó” - közölte a brazil Greenpeace.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt