A Roissy repülőtéren meghalt az az iráni férfi, aki korábban 18 évig lakott a terminálon és Spielberg híres filmjét inspirálta

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 november 12., 17:11
comments 12

A párizsi Roissy repülőtér szóvivője megerősítette, hogy szombaton, nem sokkal déli 12 előtt a 2F terminál területén meghalt a 77 éves Karimi Nasseri, a világ talán legismertebb menekültje, akinek szürreális kálváriája alapján Steven Speilberg forgatott filmet Terminál címmel - írja a Le Monde.

Spielberg filmjében a Tom Hanks által játszott kelet-európai karakter reked a New York-i JFK reptéren, miután otthon polgárháború tör ki, a papírjai érvénytelenné válnak és haza sem térhet, de az Egyesült Államokba nem utazhat be.

Az eredeti sztori még ennél is sokkal, de sokkal vadabb.

photo_camera Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Karimi Nasseri, az akkoriban a negyvenes évei elején járó iráni férfi 1988-ban Nagy-Britanniában tervezett letelepedni, mivel az édesanyja skót volt.

Csakhogy a férfi ekkor már régóta nem Iránban élt, hanem előbb 3 évig Nagy-Britanniában járt egyetemre - nem akármit, jugoszlavisztikát tanult ott -, majd miután rövidebb időre visszautazott Iránba, Európában próbált menekültstátuszt szerezni. Azt állította, hogy a sah elleni tüntetések miatt kiutasították a hazájából. Illetve azt is, hogy az ENSZ menekültügyi főbiztosától Brüsszelben megkapta a menekültstátuszt.

Ehhez képest amikor Párizsból Londonba utazott repülővel, nem tudott bemutatni semmiféle papírt. Azt állította, hogy útközben ellopták a táskáját. Az ügy számos homályos eleme között van, hogy ha igaz volt ez az állítás, akkor hogyan jutott fel a gépre, ha pedig nem, mi történt a papírjaival, ha azok léteztek egyáltalán.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt