Arizonában elhúzott a demokrata szenátor, Nevadában eldőlhet a félidős választás eredménye

külföld
2022 november 12., 11:16
comments 9

Továbbra sem dőlt el az eredmény az Egyesült Államok a vártnál szorosabb félidős választásán. A CBS tévécsatorna a szavazatok 85 százalékos feldolgozottságnál Arizona államban Mark Kelly demokrata szenátor győzelmét vetíti előre, ugyanis már öt ponttal, vagyis 123 ezer szavazattal vezet republikánus kihívója, Blake Masters előtt. Kellyt is beleszámítva jelenleg 49:49 az állás a két párt között a szenátusban.

photo_camera Mark Kelly, Arizona demokrata szenátorjelöltje Fotó: KEVIN DIETSCH/Getty Images via AFP

Nevadában vasárnap hajnalra derül ki a nyertes, ott pár száz szavazaton múlik a végeredmény. Ha a demokrata jelölt nyer, akkor ugyan még lehet 50:50 az állás a végén, mivel azonban az alkotmány szerint szavazategyenlőség esetén a mindenkori alelnök szavazata dönt a szenátusban, az nekik kedvez, hiszen Kamala Harris demokrata. Ha a republikánus jelölt nyer Nevadában, akkor Georgiában dől el mindent. Georgia államban azonban már biztos, hogy második fordulót kell tartani decemberben.

A szenátus mellett a képviselőházban sem dőlt el egyelőre, hogy kik lesznek többségben. Még számolják a szavazatokat, ott egyelőre a republikánusok vezetnek. (BBC, CBS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.