Egy videó szerint az oroszok pöröllyel végezték ki egy zsoldosukat, aki átállt az ukránokhoz

háború
2022 november 13., 17:25
comments 23

Az orosz közösségi médiában terjed egy videó, amin az látható, hogy egy állítólagos volt orosz zsoldost pöröllyel végeznek ki az oroszok. Oroszbarát bloggerek szerint ez bosszú az állítólagos árulásáért.

A Telegram csatornákon terjesztett, ellenőrizetlen, az orosz média szerint a Wagner Grouphoz köthető videón a férfi az 55 éves Jevgenyij Nuzsinként azonosította magát, és azt mondta, oldalt váltott, hogy „az oroszok ellen harcoljon”.

photo_camera Forrás: Reddit

A felvételen Nuzsin egy téglafalhoz tartott fejjel megadja a nevét, a születési dátumát és elmondja, hogy szeptember 4-én oldalt váltott.

Elmondása szerint október 11-én rabolták el Kijevben, leütötték, elvesztette az eszméletét, és ebbe a pincébe került, ahol azt mondták, bíróság elé állítják. Miközben erről beszélt, egy ismeretlen, katonai ruhás férfi egy hatalmas pöröllyel oldalról a fejére és a nyakára csap, majd a hanyatt vágódó férfire még egyszer lesújt.

A Reuters nem tudta ellenőrizni a videót, amit a Gray Zone Telegram-csatorna „A bosszú kalapácsa” címmel közölt. Az sem világos, hogy Nuzsin, hogyan került a látszólag orosz erők kezére.

A férfi egy szeptemberi interjúban az ukrán sajtónak azt mondta, elítélt gyilkos, aki a börtönből csatlakozott a Wagner Grouphoz, de aztán oldalt váltott, és úgy döntött, hogy Oroszország és Putyin ellen harcol.

Az eredetileg az orosz fegyveres erők veteránjaiból álló Wagner Group többek között Líbiában, Szíriában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Maliban és Ukrajnában harcolt. A szervezet az elmúlt hónapokban elítélteket toborzott az orosz börtönökben, egy videón Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója egy orosz börtönben beszélt elítéltekkel. Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő szeptember 19-én azt mondta újságíróknak, hogy a csoport több mint 1500 elítélt bűnözőt próbált toborozni, hogy részt vegyenek a háborúban.

Prigozsin a kivégzésről készült videót a szóvivőjén keresztül úgy kommentálta, hogy a videót „Egy kutya úgy végzi, akár egy kutya” címmel kellene ellátni, Nuzsinról pedig azt mondta: „Nem találta meg a boldogságot Ukrajnában, és barátságtalan, de tisztességes emberekkel találkozott.” (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.