„Így néz ki a felszabadulás, ilyen érzés a felszabadulás” - jelenti a CNN Herszonból

külföld
2022 november 13., 06:37
comments 29

A CNN élőben jelentkezett be Herszonból, az ukrán városból, ami a napokban szabadul fel a március eleje óta tartó orosz megszállás alól. A hangulat pedig éppen ennek megfelelő:

link Forrás

Két helyi, Julia és Olga mondják el, mit éreznek most, és mi volt a városban az orosz megszállás alatt. Minden ukrán család a hadseregünkre várt, és biztosak voltak benne, hogy el fog jönni ez a nap - mondják. Julia megköszöni mindenkinek, aki támogatta őket, és az élő adásan meg is öleli a CNN riporterét.

Mivel a városban nincs internet, sokan nem tudnak információt szerezni az eltűntekről. Elmondják, hogy rettegtek az orosz hadsereg katonáitól, akik bármikor rátörhettek az emberekre az otthonaikban, kifoszthatták, elrabolhatták, megkínozhatták őket.

És hogy érzik magukat most?

„Szabadnak érezzük magunknak. Nem vagyunk rabszolgák, ukránok vagyunk és büszkék vagyunk rá” - mondják, a kamera előtt összegyűlt emberek pedig az ukrán himnuszt is elkezdik énekelni. „Így néz ki a felszabadulás, ilyen érzés a felszabadulás” - mondja Nic Robertson tudósító.

Egy másik herszoni videó táncoló ünneplőkről:

link Forrás

Arról, hogy milyen volt az élet a megszállás alatt, Dmitro Bahnenko helyi újságíró készített dokumentumfilmet, amit a BBC mutatott be, erről itt írtunk.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.