Kész átverés a Kálomista-istálló új Trianon-filmje

Lezárt tartalom a Kör tagjainak FILM
november 13., 15:04
comments 52

Hogy mit gondolok Trianonról és az egymással versengő Trianon-értelmezésekről és -emlékezetekről, azt a 100. évforduló apropóján megírtam egy másik újságba, ide kattintva elolvasható. Alapvető állításom az volt, hogy a magyar történelem traumatikus eseményeinek sorában hazánk 1920-as feldarabolása az egyetlen, amelynek radikálisan eltérő olvasatai teljesen összeegyeztethetetlenek egymással, nincsenek találkozási pontjaik, nettó patetikum van az egyik oldalon, érdektelenség és cinizmus a másikon.

Van olyan is, aki tényleg nem ért semmit, a legegyszerűbb fogalmak és kifejezések jelentését sem. „Trianon nemzeti dráma – írja a jó nevű politikus. – A magyar nemzet egy részének halála.” Nos, nem egészen: a nemzet, ha van még ennek a szónak tartalma – különböző véleményeket hallani napjainkban –, nem pusztul el attól, hogy máshol húzzák meg egy ország határait. Nem hal meg az új határokon kívül rekedt része sem, hitelesnek vélt személyes tapasztalataim vannak erről.

Szóban forgó szövegemben mindenesetre arra jutottam, hogy eljött Trianon hétköznapiasításának az ideje. Trianon történelmi esemény, rég volt, de megvolt, nem fogja visszacsinálni senki, nem is lenne értelme. Kiindulni abból kell, ami van. Megőrizni azt lehet, ami megmaradt. Kolozsvár, Kassa, Munkács, Újvidék nem magyar városok már, írtam, de úgy is lehetnek a mieink, ahogy vannak. Be kell lakni a Kárpát-medencét, és kész: a maga multikulturális valóságosságában.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Éves Közösség vagy Belső kör előfizetés mellé most Szily László könyvét adjuk ajándékba!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt