Megtévesztették a közvéleményt, korántsem Göncz Árpád a legnagyobb seggfej az új Antall József-filmben

Lezárt tartalom a Kör tagjainak FILM
október 21., 17:00
comments 22

Két hatalmas nagy kedvenc figurám van Tősér Ádám rendező, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Lajos Tamás producer Blokád című új filmjében. Az egyiknek mindössze néhány másodperc jut, nincs is szüksége többre. Kamion közelít az útlezárókhoz, kiszáll egy pasas, mondják neki, hogy Magyarország geschlossen. Erre előkap egy géppisztolyt, és bár a sorozatot csak a levegőbe engedi el – közben délszlávul káromolja a jelenlévők nőnemű felmenőit –, a taxisok és fuvarozók mint fürge földi békák, szanaszét görögnek. Nem vagyok benne biztos, hogy az alkotók itt azt akarták üzenni, hogy ha a kormánynak tényleg lövetni támadt volna kedve 1990 őszén, akkor a forradalmi tömeg esze nélkül menekült volna, de ki tudja.

A másik kedvencem Mihail Gorbacsov. Eleve dicséretes, hogy az utolsó szovjet pártfőtitkár úgyszólván akcentus nélkül beszéli az orosz nyelvet – amerikai filmekben sem evidencia az ilyesmi –, de az eredetileg beregszászi, egy ideje nemzeti színházas Varga József olyan csodásan sátáni figurát teremt belőle, hogy öröm nézni. Vargát amúgy is kedvelem, és itt a néhány jelenetében – kulcsmomentum mindegyik – már a mosolyával képes megmutatni egy attól alapvetően különböző Mihail Szergejevicset, amilyennek eddig őt ismertük. Nem elég, hogy elzárja az olajcsapot a gonosz orosz (!), pusztán azért, mert Antall József, első szabadon választott miniszterelnökünk ki akar lépni a Varsói Szerződésből – ennek lesz közvetlen következménye a radikális benzináremelés, majd a blokád –, 1956 eltiprásáért sem hajlandó bocsánatot kérni. Ráadásul sátáni mivolta ellenére tompa agyú is, azt sem tudja, hogy nem csupán egyszer lehet Nobel-békedíjat kapni.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt