Megtévesztették a közvéleményt, korántsem Göncz Árpád a legnagyobb seggfej az új Antall József-filmben

FILM
2022 október 21., 17:00
comments 22

Két hatalmas nagy kedvenc figurám van Tősér Ádám rendező, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Lajos Tamás producer Blokád című új filmjében. Az egyiknek mindössze néhány másodperc jut, nincs is szüksége többre. Kamion közelít az útlezárókhoz, kiszáll egy pasas, mondják neki, hogy Magyarország geschlossen. Erre előkap egy géppisztolyt, és bár a sorozatot csak a levegőbe engedi el – közben délszlávul káromolja a jelenlévők nőnemű felmenőit –, a taxisok és fuvarozók mint fürge földi békák, szanaszét görögnek. Nem vagyok benne biztos, hogy az alkotók itt azt akarták üzenni, hogy ha a kormánynak tényleg lövetni támadt volna kedve 1990 őszén, akkor a forradalmi tömeg esze nélkül menekült volna, de ki tudja.

A másik kedvencem Mihail Gorbacsov. Eleve dicséretes, hogy az utolsó szovjet pártfőtitkár úgyszólván akcentus nélkül beszéli az orosz nyelvet – amerikai filmekben sem evidencia az ilyesmi –, de az eredetileg beregszászi, egy ideje nemzeti színházas Varga József olyan csodásan sátáni figurát teremt belőle, hogy öröm nézni. Vargát amúgy is kedvelem, és itt a néhány jelenetében – kulcsmomentum mindegyik – már a mosolyával képes megmutatni egy attól alapvetően különböző Mihail Szergejevicset, amilyennek eddig őt ismertük. Nem elég, hogy elzárja az olajcsapot a gonosz orosz (!), pusztán azért, mert Antall József, első szabadon választott miniszterelnökünk ki akar lépni a Varsói Szerződésből – ennek lesz közvetlen következménye a radikális benzináremelés, majd a blokád –, 1956 eltiprásáért sem hajlandó bocsánatot kérni. Ráadásul sátáni mivolta ellenére tompa agyú is, azt sem tudja, hogy nem csupán egyszer lehet Nobel-békedíjat kapni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.