Meloni is beperelte a Gomorra világhírű szerzőjét

külföld
2022 november 13., 9:33
comments 2

Kedden áll bíróság elé Roberto Saviano, Olaszország egyik legismertebb újságírója, a Gomorra szerzője abban a becsületsértési büntetőperben, amelyet Giorgia Meloni miniszterelnök indított ellene. Nem ez az első alkalom, hogy Savianót bíróság elé citálja valamelyik kormánytag.

photo_camera Saviano és Meloni Fotó: ALBERTO PIZZOLI, ANDREAS SOLARO/AFP

Saviano a populista jobboldal hangos kritikusa, ugyanakkor az ország (sőt, talán a világ) egyik legnépszerűbb és legismertebb újságírója. 2006-ban megjelent, Gomorra című könyve a nápolyi maffia működését mutatja be, és az utóbbi évektizedek egyik legnagyobb olasz non-fiction könyvsikere, sőt, igazi világsiker. A riportkönyvből film és tévésorozat is készült. A Gomorra megjelenése óta Saviano rendőri védelem alatt áll, mivel rengeteg halálos fenyegetést kapott.

Saviano 2018-ban az alvilág miniszterének nevezte Matteo Salvini akkori olasz belügyminisztert, miután újabb hírek jelentek meg tengerbe fulladt menekültekről. Salvini a rendőri védelem megvonásával fenyegette, majd beperelte az újságírót.

photo_camera Matteo Salvini Fotó: TIZIANA FABI/AFP

Egy interjúban pedig gazembernek nevezte a bevándorlásellenességet leghangosabban képviselő, illetve a tengeri úton érkező menekülteket mentő civil szervezeteket rendszeresen támadó Melonit és Salvinit. Meloni, akkor még ellenzéki politikusként indított pert becsületsértésért, ami Olaszországban akár három évig terjedő börtönbüntetést is vonhat maga után.

„Történt egy drámai, tragikus hajótörés, amelyre az Open Arms úgy emlékszik vissza, mint az egyik legszörnyűbb esetére. Egy csecsemő a vízbe fulladt – sok más emberrel együtt –, kicsúszott édesanyja és a mentők karjai közül. Reméltük, hogy ez a tragédia felnyitja az emberek szemét és felébreszti a lelkiismeretüket” – mondta a tárgyalás előtt Saviano. „De Meloniból és Salviniből csak vad és embertelen migránsellenes propaganda ömlött. Meloni kalóznak nevezte a civil szervezetek hajóit, azt mondta hajóikat el kell süllyeszteni, legénységüket le kell tartóztatni.”

photo_camera Fotó: MAURO UJETTO/NurPhoto via AFP

Olaszország szombaton három másik EU-tagállammal közösen nyilatkozatot adott ki arról, hogy nem képesek több menekült befogadására, és elítélték a jótékonysági magánhajók tevékenységét, amelyek „az illetékes állami hatóságoktól” teljesen függetlenül tevékenykednek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt