Görögország, Olaszország, Málta és Ciprus nem tud ennyi menekültet befogadni

menekültek
2022 november 13., 07:58
comments 2

Közös nyilatkozatot adott ki négy déli EU-tag a menedékkérők közös megsegítésére irányuló európai megállapodásról szóló vitával kapcsolatban. Görögország, Olaszország, Málta és Ciprus ismét elmondták, „nem tudják támogatni azt az elképzelést, hogy a belépési országok legyenek a kizárólagos befogadóhelyek Európában”.

Az iraki menekültek 2022. szeptember 6-án két hete várják, hogy a serresi menekülttáborba az észak-görögországi. Görögország idén eddig több mint 150 000 okmányok nélküli menekültet blokkolt szárazföldi és tengeri határán.
photo_camera Az iraki menekültek 2022. szeptember 6-án az észak-görögországi, serresi menekülttábor előtt. Fotó: SAKIS MITROLIDIS/AFP

A nyilatkozat szerint a többi EU-tagállam az illegálisan érkezőknek csak nagyon kis százalékát fogadja.

A négy ország elítélte a jótékonysági magánhajók tevékenységét, amelyek „az illetékes állami hatóságoktól" teljesen függetlenül, autonóm módon szállítják a menekülteket. Négy ilyen hajót heteken át nem engedtek kikötni Olaszországban. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.