Több százezer ember tüntetett Madridban minőségi közegészségügyi ellátást követelve

Egészségügy
2022 november 13., 16:09
comments 9

Több százezer ember vonult utcára a spanyol fővárosban, minőségi közegészségügyi ellátást követelve.

A hatóságok szerint 200 ezren, a szervező civil és szakmai szervezetek szerint több mint 650 ezren gyűltek össze a „Madrid kiáll a közegészségügyért, az alapellátás megsemmisítésének terve ellen” jelszóval meghirdetett eseményen.

A város négy különböző pontjáról egy időben indult menetek a belváros központi terén, a Plaza de Cibelesen találkoztak, ahol a szervezők képviselői felolvasták a követeléseket tartalmazó kiáltványt.

photo_camera Fotó: Oscar Del Pozo/AFP

A dokumentumban bírálták, hogy a tartományok közül a madridi autonóm régió fordítja arányaiban a legkevesebb forrást a közegészségügyi ellátásra, miközben az országban itt a legmagasabb az egy főre jutó jövedelem.

Felszólaltak a minőségi munkát ellehetetlenítő súlyos szakemberhiány, az ebből adódó leterheltség, az ellátás területi aránytalanságai és nem megfelelő munkakörülmények ellen is.

„Azokról is gondoskodni kell, akik rólunk gondoskodnak” – mondták a tüntetésen, ahol felidézték azt is, hogy a koronavírus-járvány alatt az egészségügyi dolgozók hősként álltak helyt, és most nekik van szükségük a többiek támogatására.

A nagyszabású madridi tüntetést az elmúlt hetekben több tiltakozó akció is megelőzte a tartományban, azt kifogásolva, hogy regionális kormány úgy nyitotta újra a koronavírus-járvány miatt két éve bezárt, kórházon kívüli sürgősségi ellátóhelyeket, hogy azok biztonságos működéséhez nincsenek meg a személyi feltételek.

A megmozdulások várhatóan november 21-én folytatódnak a madridi alapellátásban dolgozó házi- és gyerekorvosok tervezett sztrájkba lépésével. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.