A békekötés után is fenntartana néhány Oroszország elleni szankciót az amerikai pénzügyminiszter

háború
2022 november 14., 06:19
comments 3

Janet Yellen a G20-as csúcstalálkozón, Indonéziában beszélt arról egy interjúban, hogy az Oroszország elleni szankciók egy részének azután is érvényben kellene maradniuk, hogy létrejött a békemegállapodás Ukrajnával. „Oroszország részéről nem történt semmilyen erőfeszítés, hogy Ukrajna számára elfogadható feltételek mellett tárgyalásokat folytasson” - mondta az amerikai pénzügyminiszter, majd hozzátette, hogy egy békemegállapodás keretében a szankciók kiigazítása lehetséges és helyénvaló lehet, de a történtek fényében néhánynak mégis érvényben kellene maradnia.

Yellen 2022. október 14-én, Washingtonban az IMF központjában sajtótájékoztatót tart.
photo_camera Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal próbálták csökkenteni az orosz katonai képességeket, hogy elvágták a fejlett nyugati technológiáktól és korlátozták pénzügyi rendszerét. De mivel Oroszországnak idén hatalmas bevételei voltak energiaeladásaiból, ezért Janet Yellen javasolta a G7-es országoknak, hogy vezessenek be árplafont az orosz olajra. Ezzel megakadályoznák, hogy tengeri szolgáltatásokat, például biztosítást nyújtsanak az orosz olajszállítmányoknak, kivéve, ha az olajat a meghatározott árszint alatt adják. A cél az, hogy egyszerre csökkentsék Oroszország olajeladásból származó bevételeit, ugyanakkor a világpiacokon továbbra is rendelkezésre álljon az olaj az árak stabilizálása érdekében. (Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.