Komoly dilemmában a FIFA, egyszerre kell kiszolgálnia az alkoholbizniszt és az elnyomást

ÉLET
2022 november 14., 19:50

Nagy kapkodásba kezdtek a hétvégén a katari vébé szervezői, miután a New York Times jól értesült forrásai szerint közvetlenül az uralkodóházból azt az utasítást kapták, hogy még inkább el kell rejteni a szemek elől az eleve csak a stadionokon kívül létesíthető sörárusító helyeket.

A katari vébén nem lesz könnyű dolguk azoknak a szurkolóknak, akik sörrel akarják megdobálni az ellenfél sztárjátékosát, mint tették azt a magyar szurkolók a Puskás Arénában Eaheem Sterlinggel a 2021. szeptember 2-i vébéselejtezőn.
photo_camera A katari vébén nem lesz könnyű dolguk azoknak a szurkolóknak, akik sörrel akarják megdobálni az ellenfél sztárjátékosát, mint tették azt a magyar szurkolók a Puskás Arénában Eaheem Sterlinggel a 2021. szeptember 2-i vébéselejtezőn. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Azokat, ahol a FIFA és a vébé egyik legnagyobb szponzora, az amerikai Budweiser sörét kéne árulniuk a vonatkozó szponzori megállapodások szerint - egy olyan konzervatív muszlim országban, ahol bár törvényileg nem tiltják, de a gyakorlatban nagyon is korlátozzák az alkoholfogyasztást és árusítást.

A Budweiser, amely négyévente 75 millió dollárral szponzorálja a világbajnokság szervezését, így lényegében nem hirdetheti, és csak nagyon korlátozottan árusíthatja termékeit, ami komoly komplikációt jelent a FIFA és a sörgyár viszonyában. A Times beszámolója szerint a szponzor és a szervezők viszonya már eddig se volt felhőtlen, mivel olyan problémákat kellett már eddig is megoldaniuk, hogy egyáltalán hogyan szállíthatják be az országba a vébén értékesítendő sört.

Maga a cég amúgy csak szombaton értesült róla, hogy a korábban megbeszéltekkel szemben már a stadionok előtt se lehetnek sörcsapjaik. Pedig a szponzori szerződés értelmében a sörgyárnak a kizárólagos értékesítési jog fejében a FIFA prominenseit, partnereit és vendégeit is jelentős mennyiségű (ingyen)sörrel kell ellátnia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.