Teljes napelemstop, már a vállalatok sem építhetnek erőművet Magyarországon

gazdaság
2022 november 14., 5:56
comments 48

Csak a jéghegy csúcsa volt a kormány lakossági napelemrendelete, a vállalati szektor már nyár óta nem kap engedélyt egyetlen új napelemes-rendszer építésére sem, írja a 24.hu.

A cikk szerint a feldolgozóipari szereplőknek – különösen az energiafaló ágazatokból, mint például a fémiparból vagy az építőanyag iparból – égető szükség lenne napelemes rendszerekre, hogy csökkenteni tudják az energiaköltségeiket. Nagy Márton nemrég ki is hirdette a kormány gyármentő programját kifejezetten nagyvállalatoknak, de a pályázatot folyamatosan halasztják, november elején megint februárig tolták ki a határidőt. A júliusban életbe lépett új szabályozással pedig lehetetlen követelnek a nagyvállalatoktól, írja a 24.

Eszerint ugyanis július 15-től a háztartásinál nagyobb méretű napelem építésére már csak az kaphat engedélyt, aki villamosenergia-tárolót is létesít mellé. Ez a lapnak megszólaló vállalkozó szerint önmagában 30-40 százalékkal drágítja a beruházásokat.

photo_camera Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az október 13-i kormányinfón jelentette be, hogy behúzzák a kéziféket a korábban még nagyon támogatott lakossági napelem pályázaton: aki mostantól napelemet szerel a háza tetejére, annak nem lesz betáplálási kötelezettsége: egyszerűbben mondva a megtermelt, de fel nem használt áramot nem táplálhatja be a kisfeszültségű hálózatba, vagyis vagy felhasználja otthon, vagy elveszik. Ezzel az intézkedéssel az Orbán-kormány egyik pillanatról a másikra lényegében ellehetetlenítette a háztetőre szerelt napelemek piacát.

A döntést energiával foglalkozó szakemberek és a napelemekkel foglalkozó cégek sem értik, főleg annak fényében, hogy a kormány még október elején is gyorsítani és támogatni akarta a napelemek telepítését.

A napelemes átalakításról szóló összefoglalónkat itt olvashatják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt