Negyedéves alapon már recesszióban van Magyarország

gazdaság
2022 november 15., 08:29
comments 21

A magyar GDP 2022 harmadik negyedévében a szezonálisan kiigazított adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt egy év alatt, míg az előző három hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ezzel 2020 tavasza után ismét mínuszba került a kibocsátás negyedéves bázison.

Ez a technikai recesszió felé tett lépés. A technikai recesszió azt jelenti, ha a negyedéves bázisú GDP-adat két, egymást követő negyedévben is negatív. Az adatok szerint tehát folytatódott a magyar gazdaság lassulása, az első negyedévi kiugró 8,2 százalékos és a második három havi 6,5 százalék után a harmadik negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke a nyers adatok szerint 4,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Bod Péter Ákos közgazdász szerint elmondható: jobb lett volna a korábbi technikai recesszió, mint szerkezeti merevségekkel és folyamatos kiigazítási (megszorítási) intézkedésekkel teli pangásos időszak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.