6,5 százalékos a GDP-növekedés, lassul a tempó, de messze még a recesszió a KSH szerint

gazdaság
2022 augusztus 17., 07:18
comments 6

A vártnál jobb GDP-adatot közölt a KSH: a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest. Az elemzők inkább 6 százalék körüli növekedést tartottak reálisnak, ellenben az MNB előzetes prognózisa 6-7 százalék közötti bővülésről szólt.

Negyedéves alapon 1,1 százalékkal nőtt a GDP, ez szintén jobb a vártnál, hiszen volt elemző, aki már 0 százalékot számolt. „A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, illetve a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős. A növekedést fékezte a mezőgazdaság jelentős visszaesése” – írta a KSH.

photo_camera Fotó: FERENC ISZA/AFP

Összességében 2022 első félévében a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Mindez így is a tempó lassulását jelenti, ugyanis 8,2 százalékkal bővült a magyar gazdaság 2022 első három hónapjában. Az előző negyedévhez viszonyítva 2,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.