A G20 váratlanul határozott nyilatkozata alapján talán már Kína is kihátrált az oroszok mögül

külföld
2022 november 16., 09:48
comments 9

A szervezetnek Oroszország is tagja, így inkább arra lehetett számítani, hogy semmitmondó nyilatkozatot adnak csak ki. Ehhez képest a szövegben még arra az ENSZ-nyilatkozatra is hivatkoznak, mely "a leghatározottabban elítéli Oroszország Ukrajna elleni agresszióját és az orosz csapatok teljes és feltétel nélküli kivonását" követeli.

A G20-ak csúcstalálkozója ilyen szimbolikus gesztusokkal kezdődött, mint a közös faültetés egy mangrove-tanyán, de a kedd esti lengyelországi incidens, egy rakéta becsapódása után váratlanul határozott állásfoglalást adtak ki az orosz-ukrán háborúról.
photo_camera A G20-ak csúcstalálkozója ilyen szimbolikus gesztusokkal kezdődött, mint a közös faültetés egy mangrove-tanyán, de a kedd esti lengyelországi incidens, egy rakéta becsapódása után váratlanul határozott állásfoglalást adtak ki az orosz-ukrán háborúról. Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP via AFP

Igaz, a G20 közös nyilatkozatában azt is megjegyzik, hogy az csupán a szervezet tagjainak többségi, nem pedig egyhangú álláspontja. John Kirton politológus, a G20 Kutatócsoport alapítója szerint a nyilatkozat összességében így is "sokkal határozottabb és konkrétabb, mint amire a legoptimistább pillanataimban számítottam".

A nyilatkozat szerinte így "nem hagy kétséget afelől, hogy a G20 egésze, Oroszországgal és Szergej Lavrov külügyminiszterrel együtt felismeri a tényt, hogy a háborút Oroszország kezdte, agressziót követett el, egyben azonosította azt is, hogy hogyan érhet véget a háború".

Kirton szerint mindez egyben azt is jelenti, hogy "Oroszország nem csupán elvesztette a vétójogát abban, amit a G20 mond és tesz, hanem azt is, hogy Kína kihátrált Oroszország mögül. Nemhogy korlátlan barátság nincs már köztük, hanem egyáltalán nincs köztük barátság". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.