A katari kormány besúgásba zsarolja a melegeket és a transzneműeket egy jelentés szerint

jog
2022 november 16., 11:12

Katari LMBTQ+ embereket bántalmaztak és kényszerítettek kémkedésre a hatóságok, állítja egy jogvédőre hivatkozva a Guardian.

Dr. Nasser Mohamed orvos és melegjogi aktivista olyan esetekről számol be, amikor kínzással fenyegettek LMBTQ+-személyeket, hogy segítsenek felkutatni és azonosítani más homoszexuális és transznemű embereket és kapcsolati hálózatokat. Mohamed szerint jelenleg is vannak ügynökök az ország meleg közösségeiben, akik

megússzák a testi fenyítést, de cserébe a katari hatóságoknak kell dolgozniuk.

photo_camera Vendégmunkások Katarban Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

Az aktivista a lapnak elmondta, hogy a külföldi melegeket Katarban nyilvánvalóan nem fogják üldözni a világbajnokság ideje alatt, a helyi LMBTQ+ közösség tagjai viszont egészen más valósággal néznek szembe nap mint nap.

Más jogvédők és érintettek is beszámolnak arról, hogy az országban az LMBTQ+-emberek folyamatos fizikai és lelki bántalmazásnak vannak kitéve. Múlt hónapban a Human Rights Watch jelentette, hogy a katari biztonsági erők önkényesen tartóztattak le leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű embereket, és fogvatartásuk során bántalmazták őket. A szervezet 2019 és 2022 között

hat súlyos és ismétlődő fizikai bántalmazást és öt szexuális zaklatást dokumentált, amit a katari rendőrség követett el melegekkel szemben.Katarban a homoszexualitást és a transzneműséget akár 5 év börtönnel is büntethetik, és eleve tilosnak számít minden házasságon kívüli, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat is az országban.

Címlapkép: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt