Nem lesz felelősségre vonva Orbán Romániában a tusványosi kevertfajúzása miatt

POLITIKA
2022 november 16., 12:07
comments 14

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdai döntése szerint nem vonható felelősségre Romániában Orbán Viktor a híres-hírhedt kevert fajúzása miatt, mivel a magyar miniszterelnök diplomáciai mentességet élvez egy másik állam területén a nemzetközi szokásjog szerint, írja a Főtér.

A magyar miniszterelnököt a román Nemzeti Liberális Párt egyik képviselője jelentette fel a diszkriminációellenes tanácsnál, miután Orbán nyáron Tusványoson többek közt azt mondta,

a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak és „egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.A román G4-nek nyilatkozó források szerint a CNCD döntése értelmében Orbánt csak Magyarországon lehetne felelősségre vonni a rasszista kijelentései miatt. A testület egyúttal elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben nyilvánosan elítélik a miniszterelnök kijelentéseit, és azt írják, azok „ellenséges, lealacsonyító és megalázó hangulatot keltettek emberek ellen, faji alapon”.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke már korábban jelezte: a magyar miniszterelnök diplomáciai mentességet élvez Románia területén, a testületnek nincs hatásköre eljárni az ügyben, de kötelessége minden beérkező feljelentést megvizsgálni. Asztalos azt is mondta, ha nem lenne a diplomáciai mentesség, ő maga kezdeményezett volna eljárást Orbánnal szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt