Orosz és ukrán rakéta maradványaira bukkanhattak a lengyelországi becsapódás helyszínén

külföld
2022 november 16., 12:17

"Jelen értesüléseink szerint a lengyelországi csapás az ukrán légvédelem tevékenységének eredménye. Egy orosz rakéta és egy ukrán elfogó rakéta roncsai érhettek földet Lengyelországban, de ezt még meg kell erősítenie a folyamatban lévő vizsgálatoknak" - írta a Twitterén Ludivine Dedonder.

A lengyel nyomozóhatóságok szakértői vizsgálódnak a przewodówi rakétabecsapódás helyszínén.
photo_camera A lengyel nyomozóhatóságok szakértői vizsgálódnak a przewodówi rakétabecsapódás helyszínén. Fotó: Polska Policija - közkincs

Ez alapján az tűnik a legreálisabb forgatókönyvnek, hogy az ukrán légvédelem lelőtt egy orosz rakétát, a két rakéta roncsai pedig a sikeres elfogás után lengyel területre zuhantak. Magyarán a két ember életét követelő becsapódás valóban "tragikus incidens", ahogy arra a lengyel kormány is hivatkozott.

A légelhárító rakéták működési mechanizmusa az, hogy a támadó rakéta röppályáját keresztezve, ideális esetben a bejövő rakéta előtt robbannak, hogy szétrepülő repeszeik megsemmisítsék a támadó rakéta robbanófejét. Kevésbé szerencsés esetben az elhárító rakéta csak letéríti pályájáról a támadó rakétát, nem semmisíti meg a robbanófejét, mely így aztán a célját ugyan elvéti, de becsapódáskor ugyanúgy felrobban. A jelenleg rendelkezésre álló kevéske információ alapján most ez utóbbi helyzet állhatott elő, mivel a hírek szerint a robbanás helyszínén támadó és elfogó rakéta roncsait is megtalálták, és a szemtanúk is két rakéta becsapódásáról beszéltek.

Mateusz Zub (30) reakciója két munkatársa halálára, akik Przewodówban vesztették életüket kedd este, amikor a legfrissebb helyszíni értesülések szerint nem is egy, hanem két rakéta, egy orosz támadórakéta és egy ukrán elfogórakéta roncsai csapódtak be.
photo_camera Mateusz Zub (30) reakciója két munkatársa halálára, akik Przewodówban vesztették életüket kedd este, amikor a legfrissebb helyszíni értesülések szerint nem is egy, hanem két rakéta, egy orosz támadórakéta és egy ukrán elfogórakéta roncsai csapódtak be. Fotó: KACPER PEMPEL/REUTERS

Ezek az új értesülések egyben cáfolnák azt az orosz propaganda által sugallmazott olvasatot, hogy Lengyelországban valójában egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta csapódott be, ahogy azt a legveszélyesebb forgatókönyvet is kizárják, hogy Oroszország, direkt vagy véletlenül, de maga lőtt rakétát lengyel területre.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.