Reuters: Biden azt mondta, ukrán volt a rakéta, ami két ember halálát okozta Lengyelországban

háború
2022 november 16., 10:33
comments 22

Joe Biden amerikai elnök azt mondta a szövetségeseknek, hogy a Lengyelországban két ember halálát okozó rakéta ukrán légvédelmi rakéta volt - közölte szerdán egy NATO-forrás a Reuters hírügynökséggel.

Korábban Biden azt mondta, hogy a rakétát valószínűleg nem Oroszországból lőtték ki. Ha a forrás állítása megerősítést nyer, valószínűleg kisebb lesz aggodalom, hogy az ukrajnai háború kezdete óta az első halálos áldozatot követelő incidens egy NATO-országban eszkalációhoz vezethet.

A NATO-nagykövetek szerdán elvileg rendkívüli ülést tartanak, hogy megvitassák a keddi robbanást.

Kijev azt állítja, hogy az orosz rakéták többségét saját légvédelmi rakétáival lőtte le. Az ukrajnai Voliny régió, ami éppen a lengyel határ túloldalán fekszik, Ukrajna szerint az orosz támadások célpontjai közé tartoztak.

A CNN is arról ír, hogy az első amerikai értékelések szerint a Lengyelországba csapódott rakéta Ukrajnából indult.

Két, az első amerikai vizsgálatok eredményeiről tájékoztatott tisztviselő szerint úgy tűnik, hogy a szerdán Kelet-Lengyelországban két ember halálát okozó rakéta Ukrajnából származik, annak ellenére, hogy orosz gyártmányú.

A tisztviselők szerint erre az értékelésre utalt Joe Biden elnök is, amikor korábban azt mondta, hogy „valószínűtlen”, hogy a rakéta Oroszországból származik.

A tisztviselők elmondták, hogy a hírszerzés eredményeit megvitatták a Biden által a G20-ak rendkívüli ülésén, és a NATO-nagykövetek brüsszeli találkozóján is téma lesz.

Az orosz és az ukrán erők is használtak orosz gyártmányú lőszereket a kilenc hónapja tartó háború során. A CNN korábban arról számolt be, hogy Ukrajna orosz gyártmányú rakétákat használt légvédelmi rendszerének részeként. Ezek a régebbi fegyverrendszerek még abból az időszakból származnak, amikor mind Oroszország, mind Ukrajna a Szovjetunió része volt.

A CNN-nek adott szerdai nyilatkozatában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója nem cáfolta kifejezetten azokat a híreket, amelyek szerint a rakéta Ukrajnából származik, de hangsúlyozta Oroszország felelősségét a háború kirobbantásában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.