Visszatették a Kúria folyosójára a nyilaskeresztesek kúriai elnökének portréját, „mert a múltat nem lehet eltörölni”

Történelem
2022 november 16., 05:39
comments 11

A Kúria földszinti díszterme felé vezető hosszú folyosón ott van minden volt kúriai elnök portréja. Pedig ahogy a hvg.hu is írja, nemrég még volt a képek között fotó nélküli keret azzal a felirattal, hogy az illető portréját „a vészterhes időkben vállalt szerepe miatt nem állítják ki".

Az illető az 1944 novemberében kinevezett, később Németországba menekült Szemák Jenő volt, a nyilaskeresztesek kúriai elnöke, akinek fotója a hvg.hu információi szerint nemrég visszakerült a falra. A kép alatt a következő olvasható:

„Dr. Szemák Jenő a nyilas hatalomátvételt követő alkotmányellenes kinevezését kényszerű szükség nélkül fogadta el. A Kúria kitelepítését Sopronba fenyegetést alkalmazva támogatta.”

A lap kérdésére a Kúria azt írta, hosszú tanácskozás után döntöttek úgy, hogy kiteszik a portrét, de hogy miért döntöttek végül így, és ki rendelte el a kép visszarakását, nem közölték. Annyit írtak, hogy Szemák kúriai elnökök közötti helyét illetően két szempontnak kellett eleget tenni, egyrészt a történeti hitelességnek, másrészt az elnöki tevékenység megítélésének. Illetve hogy korábban egyszerűen csak kint volt a portréja, ami a történeti hitelességnek megfelel, de a másik szempontot figyelmen kívül hagyta. A Kúria szerint ezt kifogások is érték, emiatt a képet levették, csak egy üres keret maradt a helyén, amivel azonban a történeti hitelesség sérült.

Ezért visszatették a képet egy magyarázó szöveggel együtt.

„Meggyőződésünk, hogy a múltat nem lehet eltörölni, hanem fel kell dolgozni, ezért nem lehet eltüntetni dr. Szemák Jenő képét a kúriai elnökök közül. Az eseményekkel, tényekkel – azokat az adott történelmi keretek között értelmezve – szembe kell nézni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.