Vizsgálat indult egy volt francia érsek ellen, amiért nem megfelelő módon közeledett egy nőhöz

külföld
2022 november 16., 16:53
comments 8

Egy nyugalmazott francia érsek ellen igazságügyi és egyházi hatóságok vizsgálatot indítottak, amiért a vádak szerint „nem megfelelő módon” közeledett egy fiatal lányhoz az 1980-as évek végén.

A 81 éves Jean-Pierre Grallet, Strasburg egykori érseke szerdán közleményben tudatta, hogy idén nyáron értesült arról, hogy egy nő feljelentést tett ellene. Grallet a közleményben azt írta, hogy a vizsgálatok lezárásáig tartózkodni fog a nyilvános beszédtől, hozzátéve, hogy megbánta az akkori tetteit, és írt egy levelet a nőnek, amiben bocsánatot kért.

Az érsek viszont arról nem írt, hogy miféle tetteket követett el a nő ellen.

photo_camera Jean-Pierre Grallet. Fotó: SEBASTIEN BOZON/AFP

Franciaországban egyre több ilyen ügy lát napvilágot, jelenleg összesen 11 püspök vagy volt püspök ellen folyik vizsgálat visszaélések miatt. A múlt héten Jean-Pierre Ricard francia bíboros jelentette be, hogy visszavonul a tisztségétől, amiért évtizedekkel ezelőtt bántalmazott egy 14 éves kislányt. Egy tavaly megjelent független vizsgálat szerint a francia papok több mint 200 000 gyermeket bántalmaztak szexuálisan az elmúlt 70 évben. (Reuters)

Isten háta mögött címmel megjelent a 444 Makro új kiadása, a katolikus egyházon belüli szexuális visszaélésekről, illetve azok eltussolásának történetéről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt