Jean-Pierre Ricard francia bíboros egyike a tizenegy, szexuális erőszakkal vádolt egyházi embernek

szexuális zaklatás
2022 november 08., 07:11
comments 14

A bíboros, aki most visszavonul tisztségeitől, beismerte, hogy 35 évvel ezelőtt, amikor még plébános volt, abuzált egy 14 éves lányt.

A BBC azt írja, egy évvel ezelőtt találtak arra bizonyítékokat, hogy évtizedek óta több ezer pedofil dolgozik a francia katolikus egyházban. Egyelőre tizenegy embert vádolnak, rájuk büntetőeljárás és fegyelmi eljárás vár.

Eric de Moulins-Beaufort érsek a sajtónak azt mondta, a 11 vádlott között van Michel Santier, Créteil korábbi püspöke is, aki tavaly vonult nyugdíjba, miután megvádolták, hogy húsz évvel korábban szexuális visszaéléseket követett el. Az érsek felolvasta Ricard bíboros levelét is, aki „elítélendő módon” viselkedett egy 14 éves lánnyal, magatartása pedig „elkerülhetetlenül súlyos és maradandó következményeket okozott”.

A 78 éves Jean-Pierre Ricard, aki 18 év püspöki szolgálat után vonult most nyugdíjba, azt mondta, bocsánatot kért áldozatától és azoktól, akiket megbántott.

A jelenlegi püspök, Jean-Paul James pedig azt kérte, hogy jelentkezzenek azok, akik visszaéléseket tapasztaltak az egyházmegyében.

A délnyugat-franciaországi Lourdes-ban tartott francia püspöki konferencia vezetője azt mondta, Ricardon és Michel Santier-en kívül hat püspököt vádolt meg az igazságszolgáltatás vagy az egyház, a vádlottak közül egy pedig már meghalt. Ezek mellett további két püspök ellen folyik bírósági vizsgálat, egy harmadikat pedig feljelentettek az ügyészségen.

A franciaországi katolikus egyház által létrehozott független bizottság 2021 októberében kiadott jelentése szerint az 1950-es évek óta 216 ezer gyereket molesztáltak, nagyrészt 10-13 éves fiúkat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt