Ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea

külföld
2022 november 17., 07:18
comments 3

Rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea a Japán-tengerre csütörtökön, nem sokkal azután, hogy az észak-koreai külügyminiszter azt mondta, „kiszámíthatatlanabb lett a helyzet” a térségben, miután Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok vezetői a biztonsági együttműködés fokozásáról állapodtak meg.

A rakétát a dél-koreai hadsereg közlése szerint Észak-Korea keleti partjáról, Vonszan régiójából indították. A kilövés után Szöul bejelentette, hogy fokozza a térség ellenőrzését.

Joe Biden amerikai elnök, Jun Szok Jol dél-koreai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök a múlt hét végén a három ország közti biztonsági együttműködés fokozását jelentette be, miután háromoldalú megbeszélést folytattak a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján. A vezetők súlyos fenyegetésnek nevezték a térség stabilitására nézve, hogy Phenjan interkontinentális ballisztikus rakétákat is tesztelt.

Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter csütörtökön reagált a phnompeni közleményre, és a KCNA hírügynökségen keresztül azt mondta, a megállapodás kiszámíthatatlanabb helyzetet teremtett a régióban. Szerinte „minél intenzívebbé válnak az Egyesült Államok és szövetségeseinek provokációi a Koreai-félszigeten, annál hevesebb lesz Phenjan reagálása katonai téren”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.