Életfogytiglanra ítélték a férfit, aki keresztülhajtott egy karácsonyi felvonuláson Waukesha városában

külföld
2022 november 17., 06:17
comments 5

Életfogytiglanra ítélték Wisconsinban azt a férfit, aki 62 embert megsebesített és hat embert megölt, amikor keresztülhajtott egy karácsonyi felvonuláson 2021-ben.

photo_camera Fotó: POOL/Getty Images via AFP

Az esküdtszék a múlt hónapban ítélte el Darrell Brooksot, miután az ügyészek azzal érveltek, hogy „az emberi élet teljes semmibevételéről” tett tanúbizonyságot. A négyhetes tárgyaláson Brooks saját magát képviselte. Az ítélethirdetéskor a bíró azt mondta, Brooks „a gonoszság útját választotta”, és végül „hatszoros életfogytiglani börtönbüntetést” szabott ki rá – vagyis minden egyes áldozat után egyet –, illetve jelképesen további 1067 év börtönbüntetést „egyéb bűncselekményei” miatt. A bíró szerint a férfit „a harag és a düh táplálta”.

Brooks Waukesha városának éves karácsonyi felvonulásán hajtott a tömegbe terepjárójával 2021. november 21-én. Az áldozatok között az iskolai zenekar és egy wisconsini nagymamákból álló tánccsoport tagjai is voltak.

A túlélők arról beszéltek, hogy a támadás miatt poszttraumás stressz szindrómájuk van, visszatérő rémálmok gyötrik őket, ezeken felül pedig maradandó fizikai sérüléseket is szenvedtek.

Brooks, aki a közeli Milwaukee-ból származik, azután hajtott a tömegbe, hogy összeveszett volt barátnőjével. 76 vádpontban ítélték el: emberölés, cserbenhagyás és testi sértés miatt. Az ítélethirdetés előtt sírva mondta az esküdtszéknek, hogy nem szándékosan gázolta el a felvonulókat, hogy „tiszta a lelkiismerete, megbánta tettét és bocsánatot kért Istentől”.

Eredetileg egyébként mentális betegségre hivatkozva ártatlannak vallotta magát, majd később indoklás nélkül visszavonta ezt a beadványt. A tárgyalás alatt pedig előfordult, hogy azt állította, nem ismeri fel a saját nevét. Anyja és nagyanyja is felszólalt a bíróságon, ők szintén azt mondták, hogy a férfi egész életében mentális problémákkal küzdött. A bíró azonban azt mondta, hogy Brooksot a mentális problémái nem mentesítik bűncselekményei alól. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.