Nancy Pelosi két évtized után lemondott a demokrata párt kongresszusi frakciójának vezetéséről

külföld
2022 november 17., 18:01

Nancy Pelosi, az amerikai Kongresszus eddigi házelnöke és a demokrata frakció vezetője bejelentette, hogy lemond utóbbi pozíciójáról, amit húsz éve töltött be, az első nőként az amerikai demokrácia történetében.

Nancy Pelosi
photo_camera Nancy Pelosi Fotó: SAUL LOEB/AFP

A házelnökségről nem kellett lemondania, azt elvesztette azzal, hogy a republikánusok megszerezték a helyek többségét.

A politikus vezetésével a demokraták két választáson tudták megszerezni a kongresszusi többséget. Pelosi, akit ádáz republikánus ellenfelei is ügyes politikusnak tartanak, a keleti parti, baltimore-i családi otthonból hozta a tapasztalatot. Apja ugyanis kongresszusi képviselő, majd később a város polgármestere volt.

Pelosi céltudatos munkával lett sima képviselőből a demokrata párt arca és de facto vezetője. Arról nem tett említést, hogy mostani döntésében mennyire befolyásolta, hogy nemrég egy férfi hatolt be a politikus házába, a házelnököt keresve, hogy végül az egyedül otthon tartózkodó férjét támadja meg, kalapácsütésekkel koponyatörést okozva neki.

(via New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.