Terjed az árstop, de az őstermelők még szabadon dönthetnek a tojás áráról

gazdaság
2022 november 17., 16:35
comments 7

Még a rutinos piacozóknak és árusoknak is feladta a leckét a kormány azzal, hogy ugyan szeptember 30-i áron rögzítették a tyúktojás és a burgonya árát, de az árstop a piacokra nem vonatkozik. Mi a Fény utcai piacon jártunk, ahol vehettünk volna L-es tojást 99 forintért és 120 forintért is. Az egyik ár rögzített volt, a másik viszont nem.

"Bizonytalan voltam, hogy rám is vonatkozik-e a hatósági ár, mert piacon árulok, de nem őstermelő vagyok, hanem saját cégem van, és a piac területén bérelek üzlethelyiséget" - mondta az egyik árus. Végül csak kiragasztotta a vonatkozó kormányhatározatot, és 100 forinton befagyasztotta a tojás árát. Ezzel mondjuk a vevők egyelőre nem jártak túl jól, hiszen szeptember 30-án és november 10-én is 100 forint volt a tojás nála, így a hatósági ár miatt semmivel sem lett olcsóbb.

Ha emeltem volna eddig az árat, akkor rajtam maradt volna a tojás, mert drágábban nem veszik meg tőlem

- magyarázta. Ez azért érdekes, mert elvileg épp az elképesztő októberi infláció miatt bővítette ki az árkorlátozott termékek körét a kormány. A KSH adatai szerint egy év alatt 87,9 százalékkal drágult a tojás. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján október közepén a nagyobb, L-es tojás 120 forint, egy héttel korábban pedig 106 forint volt.

Olcsóbb ennél a piaci üzletben ugyan nem lett a tojás, de most már drágább sem lesz. Ez egyelőre nem okoz veszteséget a kereskedőnek, de ha a tojás nagybani ára emelkedne, akkor bajba kerülne. A Budapesti Nagybani piacon az L-es tojás ára

  • augusztusban 52 forint,
  • november közepén 80 forint

volt. Tehát 100 forintért egyelőre még megéri árulni. Ráadásul hétfőtől szerdáig 90 forint lesz a tojás a Fény utcában, a 10 forint különbözetet a piac igazgatóság fizeti majd ki a vevő helyett a kereskedőknek. Ez már jóval olcsóbb, mint a nagyobb áruházakban.

Jó eséllyel a piacon figyelik egymás árait a kereskedők, ugyanis az üzlettől pár méterre szintén 100 forintért adja a tojás darabját egy őstermelő. Nem túl beszédes. "Miért akarná bárki megmondani, hogy én mennyiért áruljam a tojásomat" - teszi fel a költői kérdést. A másik őstermelő nincs is tisztában az új szabályokkal, tőlem tudja meg, hogy a boltokban szeptember 30-i áron rögzítették a tojás árát. Ő a legdrágább a piacon, 120 forintért adja darabját. Ennyiért is el tudja adni. Emlékei szerint legalább egy hónapja nem emelt árat, és egyelőre nem is tervezi, de örül neki, hogy még egyedül ő dönti el szabadon az árat. "És persze a vevő, ha annyiért megveszi".

Ugyanakkor az őstermelők költségei is növekednek. A tyúkra fűteni és világítani kell, ketreces tartást biztosítani az uniós előírások szerint. A GKI szerint a piacokon, ahol nem érvényes az árstop, minden korábbinál drágábban árulhatják majd a tojást és a krumplit az őstermelők, mert a boltokban hiány alakulhat ki az árplafon miatt. „Mivel a csarnokokban nincs árrögzítés, ezért nyilvánvaló, hogy a termelők inkább oda szállítanak, hiszen ott jóval magasabb árat el lehet érni” – vázolta a jövőt Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója az RTL Híradójának.

Tehát nem lehet kizárni, hogy a jövőben kicsit megugrik majd az őstermelők száma. Nem olyan egyszerű azonban őstermelővé válni. A törvény definíciója szerint őstermelő az

  • a 16. életévét betöltött,
  • a mezőgazdasági őstermelői nyilvántartásban szereplő,
  • természetes személy,
  • aki saját gazdaságában őstermelői tevékenységet folytat

- írja az Agrárszektor.

Ugyanakkor a boon.hu-nak nyilatkozó egyik termelő szerint most megvan annak a veszélye, hogy az áruházláncok nem veszik majd meg tőlük a tojást az eddigi áron, mert akkor nem tudják haszonnal eladni. Ha pedig a termelő nem tud értékesíteni, nem tudja a takarmányt fizetni, akkor kénytelen lesz a tyúkokat levágni. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy hiány lesz tojásból.

Az biztos, hogy a hatósági ár miatt eddig főleg a tejből és a cukorból hiány lett. Az őstermelők által értékesített tojás mennyisége pedig eddig olyan elenyésző volt országos szinten, hogy nincs is róla semmilyen statisztika.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.