212 darab, egyenként 50 ezer forint eszmei értékű, védett kecskerákot szabadítottak ki Budapest leghíresebb kínai szupermarketjéből

ÁLLAT
2022 november 18., 10:35
comments 17

Még augusztus 31-én történt, hogy levelet kaptam olvasónktól, Tamástól, aki Budapest talán legnagyobb és legismertebb kínai szupermarketjében, a Duna Pandában vásárolgatva élő édesvízi rákokra bukkant. Gyanús lett neki, hogy talán őshonos magyar rákok lehetnek, pedig mind a három ilyen faj, vagyis a folyami-, a kecske- és a kövi rák is védettek. Meg is kérdezte az eladókat erről, de nekik fogalmuk sem volt, pontosan mit is árulnak.

Az élő rák kilója 8000 forint volt, Tamás vett is 8 darabot, kevesebb mint 3000 forintért, vagyis darabja alig került többe 300 forintnál. Finomak voltak, de olvasónkat tovább gyötörte a kétely, ezért szakvéleményért fordult az "Ízeltlábú határozó" nevű zárt FB-csoporthoz. A hozzáértők itt gyorsan beazonosították, hogy kecskerákokról lehetett szó, vagyis Tamás valószínűleg joggal gyanakodott. Ez ugyanis védett faj, példányonként 50 ezer forintos eszmei értékkel.

Tamás nem tudta, mit tegyen, érdemes-e mondjuk bejelentést tennie a természetvédelmi hatóságnál, ezért gyorsan felhívtam az illetékes kormányhivatalt, ahol megtudtam, hogy ebben az ügyben még senki sem tett bejelentést náluk. Megsúgták viszont, hogy a dolog valószínűleg illegális, mivel a védett fajok importjához szintén ők adják ki az engedélyt, és kecskerákra ilyet nem kért senki.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.