212 darab, egyenként 50 ezer forint eszmei értékű, védett kecskerákot szabadítottak ki Budapest leghíresebb kínai szupermarketjéből

Lezárt tartalom a Kör tagjainak ÁLLAT
november 18., 10:35
comments 18

Még augusztus 31-én történt, hogy levelet kaptam olvasónktól, Tamástól, aki Budapest talán legnagyobb és legismertebb kínai szupermarketjében, a Duna Pandában vásárolgatva élő édesvízi rákokra bukkant. Gyanús lett neki, hogy talán őshonos magyar rákok lehetnek, pedig mind a három ilyen faj, vagyis a folyami-, a kecske- és a kövi rák is védettek. Meg is kérdezte az eladókat erről, de nekik fogalmuk sem volt, pontosan mit is árulnak.

Az élő rák kilója 8000 forint volt, Tamás vett is 8 darabot, kevesebb mint 3000 forintért, vagyis darabja alig került többe 300 forintnál. Finomak voltak, de olvasónkat tovább gyötörte a kétely, ezért szakvéleményért fordult az "Ízeltlábú határozó" nevű zárt FB-csoporthoz. A hozzáértők itt gyorsan beazonosították, hogy kecskerákokról lehetett szó, vagyis Tamás valószínűleg joggal gyanakodott. Ez ugyanis védett faj, példányonként 50 ezer forintos eszmei értékkel.

Tamás nem tudta, mit tegyen, érdemes-e mondjuk bejelentést tennie a természetvédelmi hatóságnál, ezért gyorsan felhívtam az illetékes kormányhivatalt, ahol megtudtam, hogy ebben az ügyben még senki sem tett bejelentést náluk. Megsúgták viszont, hogy a dolog valószínűleg illegális, mivel a védett fajok importjához szintén ők adják ki az engedélyt, és kecskerákra ilyet nem kért senki.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt