A cseh külügyminiszter szerint nem szabad megmondani Ukrajnának, milyen békét kössön

háború
2022 november 18., 06:46
comments 10

Az Ukrajnát támogató nyugati országoknak nem szabadna megmondaniuk, milyen feltételek mentén kössön békét, miközben az ország a saját túléléséért harcol, mondta Jan Lipavský cseh külügyminiszter.

Mark Milley tábornok, amerikai vezérkari főnök a napokban azt mondta, Kijevnek meg kellene fontolnia a tárgyalások újrakezdését a háború elhúzódása miatt. Lipavský szerint viszont az ukránok világossá tették, hogy nem akarnak Oroszország részévé válni, és mivel nemcsak magukat, hanem Európát is védik, a Nyugatnak hosszú távon is támogatást kell nyújtania.

A cseh kormány kritikusai szerint az erős ukránpárti politika is hozzájárul az emelkedő árakhoz, az elmúlt hetekben tüntetéseket is tartottak, de Lipavský szerint „a szabadságot nem adják ingyen”, a szabadság elvesztése pedig sokkal nagyobb árat követelne.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Jan Lipavsky, az Európai Tanács soros elnökségét ellátó Csehország külügyminisztere az európai uniós tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Jan Lipavsky, az Európai Tanács soros elnökségét ellátó Csehország külügyminisztere az európai uniós tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján Fotó: Martin Divisek/MTI/MTVA

Londoni látogatása során Lipavský arról is beszélt, hogy Oroszország az ENSZ alapelvei ellen indított támadást, amikor erőszakkal akarta megváltoztatni a határokat. Egyértelműen Oroszországot tette felelőssé a lengyelországi rakétabecsapódásért is, mivel „több mint száz rakétával” lőtte Ukrajnát.

A rendelkezésre álló információk szerint a robbanást egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta okozhatta. Gulyás Gergely miniszter szerdán azt mondta, legfeljebb az oroszok közvetett felelősségéről beszélhetünk ebben az esetben.

Lipavský-t az Orbán-kormány szankcióellenes kampányáról és oroszbarátságáról is kérdezték, mire a Guardian tudósítása szerint egy pillanatra megállt, és annyit mondott: Magyarország az EU és a NATO tagja.

A csehek bojkottálták a V4-es házelnökök közelgő pozsonyi találkozóját a magyarok oroszbarát politikája miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.