Banksy azt állítja, hogy a Guess engedély nélkül használja a műalkotásait az új kollekciójában

MŰVÉSZET
2022 november 18., 19:07
comments 3

Banksy azzal vádolja az amerikai Guess ruhamárkát, hogy előzetes engedélykérés nélkül használták fel a munkáit az egyik új kollekciójukhoz. Az Instagramon a művész megosztott egy fotót a londoni Regent Street-i Guess-üzlet kirakatáról, ahol ezt mutatják be.

A kirakatban felismerhető motívumok vannak, például Banksy Thug for Life nyuszijával nyomtatott pólók és kabátok. A kirakat hátterében a virágokat dobáló férfit ábrázoló ikonikus kép van.

A fotóhoz a következő aláírást fűzte: „Figyelem minden bolti tolvajnak! Kérem, menjetek a Regents Street-i Guesshez. Kérés nélkül kiszolgálták magukat a műalkotásommal, hogy lenne rossz, ha ti is ugyanezt tennétek az ő ruháikkal?”

A Guess a Brandalised nevű céggel – ami jelenleg licencben kínálja a Banksy-rajongóknak a graffitigyűjteményeket – kötött partneri megállapodást.

A kollekciót a hónap elején bejelentő Paul Marciano, a Guess vezető kreatív igazgatója azt mondta: „Banksy graffitijének fenomenális hatása van, ami az egész populáris kultúrában visszhangzik.”

A cég még nem reagált Banksy állításaira. Nem világos, hogy a Brandalised partnersége megszegte-e a művésszel kötött megállapodás bármelyik feltételét. (Rolling Stone)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt