Banksy azt állítja, hogy a Guess engedély nélkül használja a műalkotásait az új kollekciójában

MŰVÉSZET
2022 november 18., 19:07

Banksy azzal vádolja az amerikai Guess ruhamárkát, hogy előzetes engedélykérés nélkül használták fel a munkáit az egyik új kollekciójukhoz. Az Instagramon a művész megosztott egy fotót a londoni Regent Street-i Guess-üzlet kirakatáról, ahol ezt mutatják be.

A kirakatban felismerhető motívumok vannak, például Banksy Thug for Life nyuszijával nyomtatott pólók és kabátok. A kirakat hátterében a virágokat dobáló férfit ábrázoló ikonikus kép van.

A fotóhoz a következő aláírást fűzte: „Figyelem minden bolti tolvajnak! Kérem, menjetek a Regents Street-i Guesshez. Kérés nélkül kiszolgálták magukat a műalkotásommal, hogy lenne rossz, ha ti is ugyanezt tennétek az ő ruháikkal?”

A Guess a Brandalised nevű céggel – ami jelenleg licencben kínálja a Banksy-rajongóknak a graffitigyűjteményeket – kötött partneri megállapodást.

A kollekciót a hónap elején bejelentő Paul Marciano, a Guess vezető kreatív igazgatója azt mondta: „Banksy graffitijének fenomenális hatása van, ami az egész populáris kultúrában visszhangzik.”

A cég még nem reagált Banksy állításaira. Nem világos, hogy a Brandalised partnersége megszegte-e a művésszel kötött megállapodás bármelyik feltételét. (Rolling Stone)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.