Mentelmi jogot kap a Hasogdzsi-gyilkossággal vádolt szaúdi koronaherceg az Egyesült Államoktól

külföld
2022 november 18., 20:57
comments 5

Joe Biden és az Egyesült Államok kormánya úgy döntött, mentelmi jogot kap a szaúd-arábiai trónörökös, Mohamed bin Szalmán, akit a Washington Post újságírójának, Dzsamál Hasogdzsinak a megölésével vádolnak.

A szaúdi trónörökös ellen pert indított 2020 októberében Hasogdzsi menyasszonya, Hatice Cengiz. A nő akkor az állította, merénylők elrabolták, megkötözték, elkábították, megkínozták és meggyilkolták a vőlegényét, a holttestét pedig feldarabolták, mindezt bin Szalmán utasítására. Cengiz a Twitteren a döntés után most azt írta, „Dzsamál ma ismét meghalt.”

Joe Biden és Mohammed bin Salman ökölpacsiznak júliusban
photo_camera Joe Biden és Mohammed bin Szalmán ökölpacsiznak júliusban Fotó: BANDAR AL-JALOUD/AFP

A hivatalos magyarázat arra, hogy a szaúdi koronahercegnek mentelmi jogot ítélt Biden és kormánya, az, hogy bin Szalmán státusza szeptemberben megváltozott, amikor miniszterelnökké nevezték ki. Emiatt felmentik a per alól.

Mindig is valószínűtlen volt, hogy az Egyesült Államok mint Szaúd-Arábia stratégiai partnere és fegyverszállítója, valaha is elősegíti a trónörökös letartóztatását. A mentelmi jog ilyen módon történő megadása persze megkönnyebbülést okoz a szaúdi királyi udvarban. Mindennek hátterében Washington szándéka áll, hogy javítsa a szaúdi vezetéssel fennálló kapcsolatait. Nem titok, hogy bin Szalmán és Biden nem a legjobb „barátok” (ennek ellenére júliusban ökölpacaival köszöntötték egymást), ráadásul a szaúdiak nemrégiben megtagadták, hogy több olajat termeljenek ki az amerikai üzemanyagárak csökkentése érdekében, amit Washington sértésnek vett. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.