Rácz András: A rakétatalálat Lengyelországban és a háború köde

háború
2022 november 18., 14:36
comments 17

A 2022. november 15-én a lengyelországi Przewodów települést ért rakétatalálat azzal együtt máris számos tanulsággal szolgál, hogy a hivatalos vizsgálat még nem zárult le, így nem lehet teljesen pontosan tudni, hogy mi történt. Ez a cikk arra tesz kísérletet, hogy rekonstruálja, mit lehetett tudni a támadás után 24 órával, és hogy ez hogyan korlátozta a megalapozott következtetések levonásának esélyeit.

Ez azért szükséges, mert az események kiemelt fontossága miatt lényeges volt, hogy a közvéleményt a lehető leghamarabb és a lehető legalaposabban tájékoztatni lehessen. Elvégre mégiscsak az történt, hogy egy NATO-tagország területén reguláris háború harci cselekményei következtében meghalt az adott ország két civil lakosa, ilyesmire pedig a szövetség történetében igen kevés példa akad. Volt néhány hasonló eset, de nem sok: például az 1982-es falklandi háborúnak voltak polgári áldozatai is, és török civilek is haltak meg a szíriai háború következtében.

A november 15-ei nagy orosz támadás az ukrán energiarendszer ellen

November 15-én, kedden kiterjedt, intenzív orosz légi- és rakétatámadás érte Ukrajna energetikai rendszereit. Ukrán közlés szerint az oroszok 96 rakétát, robotrepülőgépet és drónt indítottak különféle energetikai célpontok ellen. Ez a támadás volt a legnagyobb az eszkaláció 2022. februári kezdete óta.

photo_camera Orosz rakétacsapás nyomait vizsgálják az ukrán hatóságok emberei a nyugat-ukrajnai Lviv közelében 2022. november 16-án Fotó: YURIY DYACHYSHYN/AFP

Az ukrán légvédelem, amely a háború során folyamatosan javuló teljesítményt mutat – köszönhetően elsősorban a nyugati fegyverszállításoknak –, ezúttal is hatékonyan dolgozott, hivatalos közlés szerint sikerült 89-et lelőnie a támadó rakéták, robotrepülőgépek és drónok közül. A kissé fantasztikusnak hangzó számoknak ellentmond, hogy legalább 15 célpontot ért találat, némelyeket több is, lefedve az ország teljes területét. A támadás pusztító hatással járt, közel tízmillió ember maradt áram nélkül.

Az első információk és hatásuk

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.