Rácz András: A rakétatalálat Lengyelországban és a háború köde

Lezárt tartalom a Kör tagjainak háború
november 18., 14:36
comments 17

A 2022. november 15-én a lengyelországi Przewodów települést ért rakétatalálat azzal együtt máris számos tanulsággal szolgál, hogy a hivatalos vizsgálat még nem zárult le, így nem lehet teljesen pontosan tudni, hogy mi történt. Ez a cikk arra tesz kísérletet, hogy rekonstruálja, mit lehetett tudni a támadás után 24 órával, és hogy ez hogyan korlátozta a megalapozott következtetések levonásának esélyeit.

Ez azért szükséges, mert az események kiemelt fontossága miatt lényeges volt, hogy a közvéleményt a lehető leghamarabb és a lehető legalaposabban tájékoztatni lehessen. Elvégre mégiscsak az történt, hogy egy NATO-tagország területén reguláris háború harci cselekményei következtében meghalt az adott ország két civil lakosa, ilyesmire pedig a szövetség történetében igen kevés példa akad. Volt néhány hasonló eset, de nem sok: például az 1982-es falklandi háborúnak voltak polgári áldozatai is, és török civilek is haltak meg a szíriai háború következtében.

A november 15-ei nagy orosz támadás az ukrán energiarendszer ellen

November 15-én, kedden kiterjedt, intenzív orosz légi- és rakétatámadás érte Ukrajna energetikai rendszereit. Ukrán közlés szerint az oroszok 96 rakétát, robotrepülőgépet és drónt indítottak különféle energetikai célpontok ellen. Ez a támadás volt a legnagyobb az eszkaláció 2022. februári kezdete óta.

photo_camera Orosz rakétacsapás nyomait vizsgálják az ukrán hatóságok emberei a nyugat-ukrajnai Lviv közelében 2022. november 16-án Fotó: YURIY DYACHYSHYN/AFP

Az ukrán légvédelem, amely a háború során folyamatosan javuló teljesítményt mutat – köszönhetően elsősorban a nyugati fegyverszállításoknak –, ezúttal is hatékonyan dolgozott, hivatalos közlés szerint sikerült 89-et lelőnie a támadó rakéták, robotrepülőgépek és drónok közül. A kissé fantasztikusnak hangzó számoknak ellentmond, hogy legalább 15 célpontot ért találat, némelyeket több is, lefedve az ország teljes területét. A támadás pusztító hatással járt, közel tízmillió ember maradt áram nélkül.

Az első információk és hatásuk

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt