11 év börtönt kapott a Theranos alapítója, aki azt állította, hogy egy csepp vérből minden betegséget ki tud mutatni

bűnügy
2022 november 19., 06:48
comments 13

A Theranos alapítóját, Elizabeth Holmest több mint 11 év börtönre ítélték, mert befektetőket vert át az egykor 9 milliárd dollárt érő vérvizsgálati induló vállalkozásával, írja a BBC.

Elizabeth Holmes azt állította, hogy az induló start-upja egyetlen csepp vérből képes lesz kimutatni minden betegséget, és mire kiderült, hogy nem, addigra már megkopasztott egy csomó befektetőt. Elizabeth Holmes a semmiből lett gyakorlatilag milliárdos és a következő Steve Jobsként emlegették.

A 38 éves, terhes nő a bíróságon könnyek között mondta el, hogy „mély fájdalmat” érez azok iránt, akiket átvert. Holmest még januárban találták bűnösnek három hónapig tartó tárgyalássorozat után.

A bíróság szerint Holmes szándékosan vezetette félre az orvosokat és betegeket az Edison-géppel kapcsolatban, miközben tisztában volt vele, hogy nem igaz, hogy a gép egy csepp vérből ki tudja mutatni a betegségeket. Azzal is vádolták Holmest, hogy jelentősen eltúlozta a cég teljesítményét a pénzügyi támogatói felé. Az esküdtszék négyrendbeli csalásban találta bűnösnek, de további négy vádpontban felmentették. A maximum kiszabható börtönbüntetés 20 év lett volna. Holmes várhatóan fellebbez majd a döntése ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.