A Jobbik elment a korrupció üldözését ma kezdő Integritás Hatósághoz, de az zárva volt

POLITIKA
november 19., 12:20
comments 24

Navracsics Tibor, az EU-s pénzek megszerzésével megbízott miniszter korábban azt mondta, hogy november 19-én kezdi meg működését az Integritás Hatóság. Ez az antikorrupciós hatóság, amelynek felállítása az egyik feltétele, hogy Magyarország hozzájusson sok ezer milliárd forintnyi uniós pénzhez.

November 19-e ugyan történetesen szombat, de ha már így alakult, két jobbikos politikus odament a Bartók Béla út 105-113. címen lévő irodához, hogy egy ügyet ajánlanak a hatóság figyelmébe.

Gyöngyösi Márton párelnök szerint 9 ezer milliárd forint sorsát dönti el, hogy mennyire hatékonyan végzi a munkáját a hatóság. Ebből 3 ezer milliárd forintnyi kohéziós támogatást azonnal le lehetne hívni, ha a magyar kormány bizonyítani tudná az Európai Uniónak, hogy Magyarországon üldözik a korrupciót. Ezért ők már az első hivatali napján segíteni akarják az Integritás Hatóságot, mert fontos, hogy Magyarország minél előbb hozzájusson a visszatartott európai uniós forrásokhoz. "Nem kevesebb a tét, mint az, hogy Magyarország a fizetőképességét fenn tudja-e tartani" - közölte Gyöngyösi.

Egy Baranya megyei ügyet vittek a hatósághoz. Erről Schwarcz-Kiefer Patrik, a brüsszeli Régiók Európai Bizottságának jobbikos tagja, Baranya megyei önkormányzati képviselő azt mondta, hogy Mohács fideszes polgármesterének, Pávkovics Gábornak a családjához több mint 1 milliárd forintnyi európai uniós forrás érkezett. Ennek célja az volt, hogy egy közeli faluban, Geresdlakon baromfitelepet fejlesszenek.

Schwarcz-Kiefer szerint Pávkovicsnak hivatalosan nincsen köze a létesítményhez, a Baranya Megyei Önkormányzat egyik ülésén mégis úgy beszélt a telepről, mint hogyha az a sajátja volna. Fennáll a komoly gyanú, hogy mindezeken túl csalás is történt: kettéosztották a baromfitelepet, hogy kétszer annyi európai uniós forrást tudjanak rá lehívni - mondta a jobbikos politikus, aki szerint egyértelmű, hogy egyetlen telepről van szó, arra így is hivatkozik a tulajdonos egy hivatalos iratban.

Tavaly novemberben az RTL számolt be róla, hogy Pávkovics Gábor szerint a pénz jó helyre ment. Pávkovics szerint "a helyzet pikantériája", hogy politikusi munkája mellett a mezőgazdaságban is szeretné kamatoztatni a képességeit, és ebből eltartani a családját.

Az Schwarcz-Kiefer szavaiból kiderült, hogy ebben az ügyben már korábban az ügyészséghez fordult, és nyomozás is indult az ügyben, ami még tart. Így aztán nem kifejezetten az az ügy, amire a hatóságot az EU szándékainak megfelelően felállították. Itt elvileg olyan ügyeknek kellene a felszínre kerülniük, amiben nem nyomoztak vagy nem megfelelően. Az is igaz, hogy sok illúziója a hatóság működésével kapcsolatban nincs Tóth István János közgazdásznak a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) vezetőjének, mint az a nekünk adott interjúból kiderült.

A jobbikosok ráadásul le sem tudták adni a 180 oldalas pakkot, mert az épület zárva volt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt