Egy magyar fotós képe Herszonból, amiben benne van, mit jelent a háború

háború
2022 november 19., 19:12
comments 84

Az alábbi képet Hajdú D. András készítette Herszonban a héten:

A kép az elmúlt napokban az internet legkülönfélébb részein kezdett terjedni. Aki látta, azt nem hagyja nyugodni. Úgy hozza félelmetesen közel a háború valóságát, hogy közben egy csepp vér sincs rajta.

Szombat este Odesszában értük el az alkotót, hogy megkérdezzük, hogyan készült a kép.

A többszörös sajtófotó-díjas Hajdú D. András ezekben a hetekben a norvég közszolgálati tévé stábjával dolgozik Ukrajnában. A stáb az elsők között jutott be a felszabadított Herszonba azok után, hogy erre a hatóságok engedélyt adtak. (A CNN és a Sky News stábja még ezelőtt utazott a városba, őket ki is tiltották az ukrán hatóságok.)

Hajdú D. Andrást és kollégáit azon a napon vitte be busszal Herszonba az ukrán katonaság, amikor Zelenszkij is ott járt. Körülbelül három órát kaptak a városban, a buszról leszállva azonnal fotózni kezdett.

Voltak, akik ünnepeltek ekkor, de voltak, akikben még egyáltalán nem oldódott fel a feszültség. Meglátta ezt a fiút, akiről nem tudja, hogy kicsoda, de az arckifejezésén azt érezte: pontosan visszaadja azt, amit ő maga is érez, amióta Ukrajnában riportozik (a háború kezdete óta többször járt már az országban).

Azon a napon készített nagyjából ezer képet, de amikor vége lett a riportútnak, egyből ezt a kockát kereste, mert tudta, hogy ez a leginkább kifejező.

A képről sokaknak a Jöjj és lásd című szovjet háborús film főszereplője, Florya jut eszébe.

photo_camera Florya a Jöjj és lásd című filmben.

Elem Klimov 1985-ös filmjét széles körben tartják a valaha készült legmegrázóbb háborús filmnek, éppen azért, mert egy gyerek tekintetén keresztül mutatja meg, mit jelent a háború. Hajdú D. András kérdésünkre azt mondta, előfordul egy-egy fotójánál, hogy egy adott képre utal, de ezt a filmet nem látta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.