Kendert etettek tehenekkel

TUDOMÁNY
2022 november 19., 14:00
comments 7

Számos fizikai és viselkedésbeli változást tapasztaltak azon teheneknél, melyeket egy kísérlet keretein belül a megszokott takarmánykukorica mellett kenderrel etettek. A Nature Foodban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes kannabinoidok (különböző hatású, főleg kender fajokban megtalálható vegyületek) milyen mértékben kerülnek át az állati eredetű termékekbe.

photo_camera Fotó: BBC FILMS - DOC SOCIETY - HALCYO/Collection ChristopheL via AFP

A kendert az különbözteti meg a fűként ismert, illegális, általában cigarettába tekert, pszichoaktív marihuánától, hogy rendkívül alacsony a THC tartalma, és általában ételt, ruhát, kötelet, papírt és háztartási anyagokat készítenek belőle.

A kutatók 10 tejelő tehénen elemezték az ipari kendert tartalmazó takarmány hatásait. A kísérletben két különböző kenderfajtát használtak, melyek nem tartalmaztak több THC-t az EU-s megengedett 0,2 százaléknál. Az 1 kilogramm alatti - alacsony kannabinoid tartalmú - ipari kendert tartalmazó adagoknak nem sok hatásuk volt, míg az 1 kilogrammnál többet tartalmazó - és kannabinoidokban gazdag - adagok fizikai és pszichológiai változásokat eredményeztek. A vizsgált tehenek sokat ásítoztak, fokozódott a nyálelválasztásuk, mozgásuk bizonytalanná vált, szemük pedig bevörösödött.A kenderipar 2018-ban robbant be az Egyesült Államokban, amikor szövetségi szinten legalizálták a kender mezőgazdasági áruként való termelését. Ugyanakkor továbbra sem lehet takarmányozásra felhasználni. Több állatvédő szervezet is úgy ítélte meg, több kísérletre lenne szükség ahhoz, hogy elkezdhessék kenderrel etetni az állatokat. (Newsweek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.