Elhatárolódtak Vidnyánszky Attila kijelentéseitől az SZFE hallgatói

MŰVÉSZET
2022 november 20., 14:01
comments 42

Nyílt levélben határolódtak el egyetemük kuratóriumának elnökétől Vidnyánszky Attilától a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói azután, hogy Vidnyánszky november 15-én, a Belvárosi Polgári Szalon vendégeként arról beszélt, hogy az SZFE az átalakítás előtt „a liberálisok” „központi bázisa” volt, ahol „utánpótlást képeztek”, ezért is volt „hisztéria” amiatt, hogy „elfoglaltuk” „az egyik utolsó bázisukat”.

„Akik innen kikerülnek, másik hangemet és másik gerincet fognak képviselni” – jelentette ki az átalakított egyetemről, hozzátéve, hogy "a diákok áthangolása nem egyszerű dolog". Ez utóbbi gondolata igaznak bizonyult, legalábbis az egyetem 86 hallgatója írta alá a Színház Online folyóíratnak megküldött nyílt levelet, amelyben elhatárolódnak Vidnyánszky kijelentésétől. "Mi, az SZFE jelenlegi hallgatói elutasítjuk a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését" - írták. Szerintük Vidnyánszky megnyílvánulása csak fokozza a szakmában kialakult feszültséget. „Tanárainkkal szakmai munkát végzünk az óráinkon, ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival” – írták.

„Nem vagyunk, és nem leszünk részesei semmiféle »áthangolásnak«, ami pedig a »másik gerincet« illeti, közöttünk mindenki a saját gerincéből dolgozik, úgy, ahogy az intézmény legtöbb hallgatója tette az elmúlt 157 év során. Emellett azt üzenjük a szakmának és a nyilvánosságnak, hogy az SZFE-re való beiratközással nem ideológiai tábort választottunk magunknak” – írták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.