Rengeteg a szorongó, szuicid hajlamú gyerek

Lezárt tartalom a Kör tagjainak Egészségügy
november 20., 6:22
comments 78
  • Már a járvány előtt is sok volt a szorongó gyerek, de azóta a számuk csak nőtt, az iskolapszichológusok nem tudnak ellátni mindenkit.
  • Nem csak az enyhébb problémával küzdő gyerekek száma nőtt meg az utóbbi időben, hanem drasztikusan emelkedett az önsértő, szuicid hajlamú gyerekeké is. Annyira, hogy a Vadaskert Gyermekkórház is teljes kapacitással működik.
  • Országosan se elegendő férőhely, se elengedő óraszám nincs, a gyerekek pedig egyre rosszabb mentális állapotban vannak.

Október végén az óvoda- és iskolapszichológusok egy állásfoglalást adtak ki, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy „a köznevelési rendszerben lévő
gyermekek pszichés állapota aggasztóan romlik”, amelyért részben a köznevelési intézményeket tették felelőssé, amelyek elképesztő terheket ró a gyerekeknek, holott az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye kimondja, hogy a szabadidőt biztosítani kell a gyerekek számára.

photo_camera Vadaskert Gyermekkórház
Fotó: Bankó Gábor / 444

Egy fővárosi általános és középiskolában dolgozó iskolapszichológus azt mondta a 444-nek, hogy már a járvány előtt is rengeteg volt a szorongó gyerek, de azóta ez a szám csak tovább nőtt. Az ő munkaszerződése szerint 22 órát kell az iskolában töltenie, amit kiegészít a pedagógiai szakszolgálattal való kapcsolattartás, és az adminisztráció, így jön ki a heti 40 óra.

„Ez a 22 óra iszonyatosan kevés, nekünk elsősorban az lenne a feladatunk, hogy preventív jelleggel dolgozzunk, de ilyen óraszám és ennyire gyerek mellett lehetetlen, hogy például bántalmazás megelőzéssel foglalkozzunk” - magyarázza az iskolapszichológus.

Rengeteg vidéki iskolában azonban még ennyi óraszámban sem elérhető az iskolapszichológus, ugyanis a törvény szerint egy oktatási intézményben 500 felett jár fél státusz, az 500 fő alatti létszámú iskolákban pedig vagy egyáltalán nincs iskolapszichológus, vagy 1-2 órában átjár egy másik iskola pszichológusa. Pedig igény az lenne rájuk.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Éves Közösség vagy Belső kör előfizetés mellé most Szily László könyvét adjuk ajándékba!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt