A bíróság szerint is kirekesztő volt a Metropol „koldustérképe”

propaganda
2022 november 21., 08:14
comments 1

A Metropol tavalyi írása „olyan mértékben volt kirekesztő a hajléktalan közösséggel szemben, hogy az őket ért jogsérelemről a nyilvánosság széles körét indokolt tájékoztatni” – írja ítéletében a Fővárosi Törvényszék.

A kormányközeli ingyenes kiadvány 2021 augusztusában jelentkezett az „Olvasóink panaszai alapján: Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a járókelőket?” című írással a címlapján. Abban Budapesten működő, erőszakosan kéregető, szervezett csoportokról számoltak be, együtt említve a hajléktalanságot az erőszakos kéregetéssel és a kábítószer-fogyasztással.

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás

Az írást az Utcajogász bejelentése alapján kezdte vizsgálni előbb az NMHH Médiatanácsa. A médiahatóság hamar megállapította, hogy „a hajléktalanság problémáját leegyszerűsítő módon, általánosítva, a fedél nélkül élő embereket egyes kábítószerfüggő, erőszakosan kéregető csoportokkal azonosítva ábrázolhatta a Metropol.” Végül a lapot kiadó Mediaworksöt 250 ezer forintos bírság fizetésére és egy közlemény közzétételére kötelezték. A döntés ellen a Mediaworks azonban bírósághoz fordult, vitatva, hogy a lap célja a megbélyegzés lett volna.

Az Utcajogász Egyesület közleménye szerint az ügyben végül november 17-én hozott ítéletet a Fővárosi Törvényszék. Ebben többek között azt tették világossá, hogy „a közölt állítás a hajléktalan közösség egészére vonatkozott, ami mindenképpen meghaladta azt az elkövetői kört, amely a cikkekben bemutatott problémával érintett. A kifogásolt írások nem is törekedtek arra, hogy megtegyék a két csoport (hajléktalanok és erőszakos koldusok) közötti, átfedést is megengedő különbségtételt.”

A bíróság szerint nemcsak a bírságot kell a Metropolnak befizetni, de egy közleményt is közzé kell tenniük, mivel “így csökkenthető a demokratikus nyilvánosságban a sérelmes közlés folytán bekövetkezett kár, és ez a szankció arra is alkalmas, hogy
kellő visszatartó erővel bírjon a jövőbeni hasonló jogsértésekkel szemben.” Ez az ítélet még nem jogerős.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt