Belenézett a kamerába, összekötötte a haját, ezért elvitték a rendőrök Irán egyik kedvelt színésznőjét

külföld
2022 november 21., 07:05
comments 4

„Talán ez lesz az utolsó posztom. Ettől a pillanattól kezdve bármi is történik velem, tudd, hogy mint mindig, utolsó lélegzetemig az irániakkal vagyok” – írta egy videóhoz Hengameh Ghaziani, az Irán-szerte kedvelt színésznő, amit az Instagramon tett közzé szombaton. A felvételen a kamerába néz, és fedetlen haját összeköti.

Iránban ez a teljesen ártatlan cselekedet is komoly ellenállásról tanúskodik Mahsa Amini esete után. A huszonkét éves, kurd származású Aminit szeptemberben verték agyon a teheráni erkölcsrendészek, mert megsértette a hidzsábra vonatkozó szabályokat. Halála kapcsán az utóbbi idők legkomolyabb tüntetései kezdődtek a síita országban.

Szombati posztja után Hengameh Ghazianit őrizetbe vették, az iráni állami média szerint „zavargások” szítása és támogatása, valamint az ellenzéki médiával való kapcsolattartás miatt.

Hengameh Ghaziani egy 2016-os teheráni filmfesztiválon.
photo_camera Hengameh Ghaziani egy 2016-os teheráni filmfesztiválon. Fotó: ATTA KENARE/AFP

Ugyanennek a „nyomozásnak” a keretében egy másik közismert iráni színésznőt, Katayoun Riahit is elvitték a rendőrök. A színésznő, aki számos díjnyertes filmben szerepelt, és jótékonysági tevékenységéről is ismert, szeptemberben a londoni székhelyű - a rezsim által megvetett - Iran International tévének adott interjút hidzsáb nélkül.

Tüntetők Teheránban
photo_camera Tüntetők Teheránban Fotó: AFP

Az Iran Human Rights csoport jelentése szerint az Amini esete kapcsán kibontakozó tüntetések brutális leverésének már 378 halálos áldozata van, köztük 47 gyermek. A hatóságok hat emberrel szemben már meghozták a halálos ítéleteket, míg az Amnesty International szerint további 21 embert vádoltak meg olyan bűncselekményekkel, amelyek ugyancsak halálbüntetést vonhatnak maguk után.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.