Fél év után először haltak meg koronavírusos betegek Pekingben

járvány
2022 november 21., 17:13
comments 5

Szombat óta három ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt Kína fővárosában, ezzel a járvány kezdete óta összesen 5229 halálos áldozatot követelt a vírus az országban - írja a BBC.

Kínában vasárnap közel 25 ezer új fertőzést regisztráltak, ezzel megközelítve az áprilisi csúcsot. Mindezt annak ellenére, hogy a kínai hatóságok továbbra is zéró toleranciával állnak a fertőzésekhez, és egész városrészeket zárnak le a fertőzés miatt. A 21 milliós lakosú Pekingben hétfőn 316 új fertőzöttet regisztráltak.

photo_camera Covid-teszt Pekingben Fotó: KOKI KATAOKA/The Yomiuri Shimbun via AFP

A lezárások pedig egyre nagyobb tiltakozást szülnek, különösen a fővárosban, ahol a lakosok arra panaszkodnak, hogy a karanténintézkedések miatt elvesztik a megélhetésüket. Az is szítja a tiltakozást, hogy bár a lezárások miatt arányosan kevesebb ember halt meg a Covid miatt Kínában, mint máshol, ugyanezen intézkedések annyira lelassítják az orvosi ellátást, hogy sokan amúgy kezelhető betegségekbe halnak bele. A napokban például nagy felháborodást váltott ki, hogy Csengcsou városában meghalt egy négy hónapos kislány, apja állítása szerint azért, mert a lezárások miatt a mentősök nem voltak hajlandók ellátni, amikor rosszul lett. Az elmúlt hónapokban több hasonló esetről is beszámolt a sajtó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.