Gleccser, hegyek, egy tó, és a tudat, hogy biztosan lesz hó

hirdetés
2022 november 21., 12:04
ad

Négyszáz kilométernyi sípálya, csodás hegyek, páratlan kilátás, hóbiztos gleccser és egy kristálytiszta tó: ez nem egy síelő álma, hanem a valóság. Úgy hívják, Zell am See–Kaprun régió, az Alpok egyik legszebb és legjobb téli üdülőhelye.

photo_camera Fotó: © Zell am See-Kaprun Tourismus:Faistauer Photography

A Salzburg tartomány délnyugati részén található, festői szépségű környék nemcsak télen vonzza a látogatókat: itt található a tartomány leghóbiztosabb gleccsere, a több mint háromezer méteres Kitzsteinhorn, melynek csúcsára a legmodernebb felvonókkal juthatunk fel. Innen szédületes kilátás nyílik a vidékre, a kilátóplatformokról rá lehet látni a Hohe Tauern Nemzeti Park csúcsaira, de még az ország legmagasabb hegyére, a Großglocknerre is. Nyáron sokan jönnek ide túrázni, de októberben megváltozik a régió arca: olyan síparadicsommá változik, ahol remekül szórakoznak a profi síelők, a kezdők, a lusták és a született sportolók is.

Gipfelwelt 3000 NP kilátó a Kitzsteinhornon
photo_camera Gipfelwelt 3000 NP kilátó a Kitzsteinhornon Fotó: © Kitzsteinhorn

A régió szívében magasodik a majdnem kétezer méteres Schmittenhöhe, a hegy köré szerveződik az egészen októbertől tavaszig tartó óriási síbuli. Itt gyakorlatilag minden adott, ami a tökéletes kikapcsolódáshoz kell: 408 kilométeres sípályahálózat, két prémium síterep, több mint 100 kilométernyi sífutópálya, 42 kilométeres téli túraútvonal, összesen 46 (!) hegyi felvonó és sílift, 11 síiskola és összesen 41 hütte várja a sportolásban kifáradt vendégeket a hegyen és a gleccseren.

A Schmittenhöhe öt pályával várja a síelőket, az egyik simán lefoglalja egész napra a leállíthatatlan gyerekeket, a Trass pedig a legvadabb síelők és snowboardosok álmait is valóra váltja. Ez a több mint négy kilométer hosszú pálya, melynek van olyan része, ami 70 százalékos meredekségű, 1000 méteres szintkülönbségen viszi végig a vállalkozó kedvű síelőket.

Téli túrázás Zell am See-Kaprunban
photo_camera Téli túrázás Zell am See-Kaprunban Fotó: © Zell am See-Kaprun:Tourismus GmbH

A Kitzsteinhorn nemcsak bámulatos látvány, de azon ritka gleccserek közé tartozik, ahol mindig tuti, hogy van hó, ami azért jó ajánlólevél síeléshez. A pályák szélesek, a kezdők és a profik is megtalálhatják itt a számításukat. Ráadásul rengeteg olyan élményt kínál, ami nem nagyon van máshol. Ilyen például a reggeli a gleccseren: a Gipfel étteremben háromezer méteres magasságban köszönthetjük a napot. Aki inkább éjszakai bagoly típus, kipróbálhatja az éjszakai síelést, a kivilágított pályán akár este kilencig nyomhatja - a látvány egészen elképesztő siklás közben.

Aki sítúrázna inkább, talál magának remek terepet a gleccseren is, de kipróbálhatja a Ronachkopf hegyet, ahova könnyű és közepes nehézségű útvonal vezet. A hegycsúcs alatt jó kis hütte várja a melegedni vágyókat.

Amit kár lenne kihagyni, az a teljesen egyedülálló Ice Camp a Kitzsteinhornon. Az Audi által létrehozott pihenőhelyen óriási igluk, jégbár, jégszobrok várják a látogatókat, de a legjobb rész mégis a napozóterasz.

Ha már Salzburg tartomány, akkor nyilván rá kell menni a helyi finomságokra is. A Schmittenhöhe terepen négy ínyencállomás várja a síelőket. A kínálatuk nyilván különbözik, de mindegyik a maga módján a legjobb. Reggelire a monarchia korát idéző Franzl lehet a legjobb választás, az AreitAlm pedig melegséget sugárzó, kandallós, farakásos enteriőrével azt a kuckós érzést kínálja, amit az ember Instán szokott másoktól irigyelni.

Kulináris élmények a Schmittenhöhen
photo_camera Kulináris élmények a Schmittenhöhen Fotó: © Schmittenhöhebahn AG

A Kitzsteinhornon a Gletschermühle étterem specialitása, hogy eredetmegjelöléssel rendelkező helyi termékeket kóstolhatunk, ide is érdemes betérni legalább egyszer.

Zell am See-Kaprun környékén kiterjedt téli túraútvonal van. Bizonyos részeken még speciális cipő sem kell, elég egy jó minőségű, nem csúszós túracipő is. Aki mégis a mély hóban lépdelne, húzzon hótalpat, és irány a Schmittenhöhe! Az első métereket érdemes felvonóval megtenni, és a magasból indulni. A hegyről két túraútvonal vezet: az egyik a Hochzelleralm és a Sonnkogelbahn közötti magaslati sétánynál, a másik a Plettsaukopf víztározó körül.

De ne feledjük, a hegyek mellett van itt egy csodás tó is, ami télen-nyáron páratlan látványt nyújt.

Tovább a foglalható ajánlatokhoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.