Navalnij beperli a börtönt, mert nem adják oda neki a téli csizmáját

külföld
2022 november 21., 14:47

A koncepciós perben hosszú évekre bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij a börtönből újabb Twitter-posztsorozatot diktált le az ügyvédjén keresztül.

Arról írt, hogy a börtönben a Maslow-piramis aljára esel, ahol csak túl akarsz élni és enni akarsz, a magasabb szinteken pedig már színházba járni, illetve rocksztár vagy szerzetes lenni.

„Jelenleg, miközben a haladó közvélemény tagjai a nemzetközi helyzetről akarnak beszélni a Twitteren, vagy becsapják a barátaikat azzal, hogy azt állítják, elolvasták az Ulyssest, én pert indítok a kolóniám ellen, téli csizmát követelve” – írja Navalnij.

Azt írja, egyáltalán nem adják ki a téli csizmát neki, pedig szüksége van rá. „Hetek teltek el azóta, hogy az egész kolónia téli ruhára váltott, és a gonosz börtönőreim pofátlanul nem adják oda a téli csizmámat” – írja.

Navalnij azt írja, az edzőudvara egy jéggel borított betonkút, kisebb, mint a cellája, és itt kellene neki őszi bakancsban sétálnia. De muszáj, mert csak ebben a 1,5 órában kaphat friss levegőt.

Alekszej Navalnij a lefortovói bírósági meghallgatásán február 21-én.
photo_camera Alekszej Navalnij a lefortovói bírósági meghallgatásán február 21-én. Fotó: Mihail Voszkreszenszkij/Sputnik via AFP

„Miért kell a börtöntiszteknek ilyen kicsinyes hülyeségeket csinálniuk? Nos, ez egy tökéletes példa a büntetés-végrehajtási nyomásgyakorló rendszer ravaszságára és átgondoltságára” – írja Navalnij.

„Nem kapsz téli csizmát. Ez azt jelenti, hogy vagy nem mész ki sétálni (és szenvedsz), vagy kimész és beteg leszel (ami már megtörtént velem). Megfázni semmi, ha otthon van takaróval, teával és mézzel. De egy olyan cellában, ahol csak három csészével jön a meleg víz (reggelire, ebédre és vacsorára), erősen nem ajánlott megbetegedni, még akkor sem, ha csak megfázásról van szó. Ha megbetegszel, kérned kell az adminisztrációtól például tablettákat, orvosi ellátást, gyapjúzoknit stb.” – írja Navalnij, aki szerint ilyenkor a börtön vezetése elkezd rábírni a pozícióid feladására.

„A börtönharc a kölcsönös sebezhetőségek véget nem érő keresése. A hülye téli csizma pedig sebezhetővé tesz” – írja Navalnij, így zárva a

„Nem panaszkodom, hanem mostanában rengeteg levelet kapok depresszióról, komorságról, apátiáról. Gyerünk, vidulj már fel! Ha élsz, jól vagy, és odakint vagy, jól vagy. Fejezd be a tökös lattédat, és tegyél valamit azért, hogy Oroszország közelebb kerüljön a szabadsághoz! Üdvözlök mindenkit a Maslow-piramis aljáról 😉”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.