Soproni Tamás: A kormányhivatal miatt nem léphet életbe a terézvárosi Airbnb-rendelet

Budapest
2022 november 21., 20:15
comments 6

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere arról írt a Facebookon, hogy a kerületben a kormányhivatal döntése miatt nem léphet életbe a helyi Airbnb-korlátozó rendelet.

„Amikor a fővárosban elsőként megalkottuk az ún. airbnb-szabályozást, mindennél fontosabb szempont volt, hogy Terézváros az itt lakók számára békés lakókörnyezet legyen. Arra törekedtünk, hogy a terézvárosiaknak nyugalmasabb, csendesebb éjszakáik és nappalaik legyenek. Viszont soha eszünkbe sem jutott, hogy a magánszállás-kiadást mint üzletágat ellehetetlenítsük, hiszen a korrekt módon működtetett airbnb-szállások családok megélhetését szolgálják” – írja.

Soproni azt írja, nem gondolták azt sem, hogy „miután a kerület lakóival, szálláshelykiadókkal, szakmai érdekképviseletekkel egyetértésben kialakítottuk a szabályrendszert, azt december 1-jétől nem tudjuk életbe léptetni, mivel a Kormányhivatal most kézhez kapott álláspontja szerint túlterjeszkedtünk jogalkotási hatáskörünkön”.

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere 2019 őszén.
photo_camera Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere 2019 őszén. Fotó: Botos Tamás/444

A kerület az airbnb-ztetőktől ezt kérte:

  • rendelkezzenek a társasház hozzájáruló nyilatkozatával, és a társasház SZMSZ-e ne tiltsa a lakáskiadást,
  • tegyenek ki a szálláshely bejáratánál egy éjjel-nappal hívható telefonszámot és NTAK regisztrációs számukat,
  • poroltót biztosítsanak a szálláson,
  • tegyék ki a társasház házirendjét angol és magyar nyelven is a lakásban.

„A fentiek olyan alapvető és egyébként minimális elvárások lettek volna a szállásadók felé, melyek életszerűségével nehezen vitatkozhat az, aki airbnb-lakás szomszédságában él vagy lakáskiadással foglalkozik” – írja Soproni, aki szerint

a kormányhivatal „levelében elismerte, hogy önkormányzatunk intézkedései egyaránt segíthetnénk az itt élőket és a szolgáltatókat is”, de azt írják, ezek az elvárások korlátoznák a lakáskiadókat, és ez ellentétes a jogalkotó, azaz a Kormány szándékával.

„Én nem hiszem, hogy ezek az elvárások bárkinek a szándékaival ellentétesek lennének, éppen ezért a Miniszterelnökségtől egyeztetést, és a törvények olyan módosítását kérem, amely figyelembe veszi önkormányzatunk tapasztalatait is” – írja Soproni.

Azt írja: „Közvetlenül mi, a belvárosban élők találkozunk a rövid távú lakáskiadás problémáival, mi rendelkezünk azokkal a gyakorlati tapasztalatokkal, melyek egy életszerű törvényalkotáshoz elengedhetetlenek. Olyan jogalkotást kezdeményezek, amely segíti a békés egymás mellett élést, és nem szolgáltatja ki teljesen Terézváros lakóit az üzleti érdekeknek.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.